Gezond eten, lekkerder in je vel

Array

Dat ook ouderen veel baat hebben bij gezonde voeding, staat volgens Gerry Hoff als een paal boven water. ‘Een uitgebalanceerde, voedzame en smakelijke maaltijd, geserveerd in een vertrouwde omgeving, is goed voor lichaam en geest. Wie gezond eet, voelt zich beter’, verzekert de accountmanager Voeding van Leveste Care, een grote woonzorgorganisatie in Drenthe.

En Hoff kan het weten: in zijn jongere jaren roerde hij als instellingskok jarenlang in de potten en pannen. Tegenwoordig kopen de meeste instellingen voor ouderenzorg hun maaltijden kant-en-klaar in. Zo ook Leveste Care, dat dagelijks 1800 maaltijden aan zijn veelal oudere bewoners serveert. De suggestie dat de maaltijden vroeger beter en lekkerder waren, verwijst hij naar het rijk der fabelen. ‘De bereidingsprocessen zijn tegenwoordig veel geavanceerder.’ Wat is het geheim? ‘Korte kooktijden en de producten vervolgens snel terugkoelen. Daardoor blijven vitamines en mineralen beter behouden.’

ouderenVoedzaam
Hoff stelt zeer hoge eisen aan de maaltijden die zijn ‘gasten’ dagelijks krijgen voorgeschoteld. Een van de belangrijkste criteria is dat het menu voedzaam en uitgebalanceerd moet zijn. Om daaraan te voldoen, wordt de vernieuwde Schijf van Vijf (zie kader) gevolgd. Wat betekent dit in de praktijk? ‘Eet voldoende groente, brood en fruit en let op verzadigde vetten.’ Omdat sommige ouderen te weinig bewegen, kan hun spijsvertering verstoord raken. Om de darmfunctie te verbeteren, adviseert Hoff vezelrijke voeding. ‘Denk aan volkorenbrood, muesli en havermoutpap.’ En wie kampt met botontkalking en de gevolgen daarvan krijgt van hem de tip om meer zuivelproducten te eten.

Kom soep
Behalve gevarieerd eten pleit hij ook voor het beter verdelen van maaltijden over de dag. Beter vijf keer per dag een kleine maaltijd dan drie maaltijden zoals de meeste mensen gewend zijn. ‘Veel ouderen eten voorafgaand aan de warme maaltijd eerst een kom gevulde soep. Maar vervolgens zijn ze zo verzadigd, dat ze de aardappelen, groente, vlees of vis links laten liggen.’ In het belang van haar bewoners heeft Leveste Care een praktische oplossing gekozen. ‘Desgewenst serveren we de soep bij de broodmaaltijd.’ Voeding bestaat niet alleen uit eten, ook drinken is een belangrijk onderdeel. ‘Ieder mens heeft dagelijks ongeveer 1,5 tot 2 liter water nodig.’ Volgens Hoff drinken ouderen in het algemeen veel te weinig. Om toch de vereiste hoeveelheid vocht binnen te krijgen, adviseert hij een glaasje water bij de warme maaltijd en een vruchtensapje tussendoor.

Ambiance
De conclusie is helder: gezond en gevarieerd eten levert de voedingsstoffen die nodig zijn om het lichaam gezond te houden. Samen met voldoende beweging vormt gezonde voeding de basis voor een gezond gewicht en dito lichaam. ‘Daarmee verklein je de kans op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en een aantal vormen van kanker’, licht Hoff toe. Niet alleen moet voeding gezond en gevarieerd zijn, ook de omgeving verdient aandacht. ‘Neem de tijd voor je maaltijd en eet in een omgeving die bij je past. In een prettige ambiance smaakt het eten nog beter.’

bron: Leveste

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen