Bespoedigt gehoorverlies cognitieve achteruitgang?

Array

nadenken vergeetachtigheidOuderen met gehoorverlies lijken sneller cognitief achteruit te gaan dan ouderen met een goed gehoor. Dat concluderen onderzoekers van het Johns Hopkins Center on Aging and Health (Baltimore) in JAMA (2012; epub 21 januari).

Frank Lin en collega’s onderzochten het verband tussen gehoorverlies en cognitieve achteruitgang gedurende 6 jaar bij 1984 thuiswonende, goed functionerende ouderen met een gemiddelde leeftijd van 77 jaar. Om deel te kunnen nemen aan het onderzoek moesten de ouderen in redelijke lichamelijke conditie zijn (bijvoorbeeld in staat zijn om meer dan een kwart mijl te kunnen lopen en te kunnen traplopen) en geen storingen hebben in hun denk-, taal- of waarnemingsvermogen.

Bij aanvang van de studie hadden in totaal 1162 senioren gehoorverlies: 66% licht (25-40 dB), 33% matig (40-70 dB) en 1% ernstig (> 70 dB). Deelnemers met een verminderd gehoor waren vaker mannelijk, blank en (voormalige) rokers. Gedurende de follow-up hadden 609 deelnemers cognitieve stoornissen ontwikkeld op basis van een aangepaste MMSE (3ME) en een neuropsychologisch onderzoek (DSS). Ouderen met een verslechterd gehoor hadden 24% meer kans op cognitieve problemen dan ouderen met een goed gehoor (hazardratio: 1,24; 95%-BI: 1,05-1,48). Zij scoorden jaarlijks 41% (3MS) en 32% (DSS) slechter op de cognitieve testen dan senioren met een gezond gehoor.

De auteurs merken op dat alleen de aanwezigheid van gehoorverlies niet ten grondslag ligt aan versnelde cognitieve achteruitgang. Een verminderd gehoor kan volgens Lin et al. veel energie van het brein vragen, waardoor er minder energie beschikbaar is voor geheugen en denken. De auteurs vermoeden dat meerdere causale factoren naast elkaar aanwezig zijn bij ouderen met gehoorverlies, zoals ‘frailty’ (kwetsbaarheid) en eenzaamheid, die synergetisch bijdragen aan een versnelde cognitieve achteruitgang.

Bron: NTvG/(Bijdrage: Loes van der Laak.)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen