Ik eet, jij eet, wij eten? (Promotie)

Array

buffetenbed230-200x200We passen ons eetgedrag aan aan dat van onze tafelgenoot. Gedragswetenschapper Roel Hermans onderzocht in negen experimentele studies hoe dat werkt bij jonge mannen en vrouwen. Hij geeft aan dat met name jonge vrouwen de neiging hebben om hun eetgedrag aan te passen aan dat van een ander en meer of minder eten als de ander dit doet. Dit is een dynamisch proces waarbij beide tafelgenoten elkaar kunnen aansporen om meer of minder te eten. Hoe de ander eruit ziet en de sfeer waarin gegeten wordt, is van invloed is op de neiging om het gedrag van de ander te kopieren.

Deze bevindingen lijken overigens niet of nauwelijks beinvloed te worden door individuele kenmerken zoals lijngedrag of het eigen gewicht. Hermans vindt het belangrijk mensen meer bewust te maken van de sociale invloeden die het eetgedrag kunnen beinvloeden. Dit inzicht zou uiteindelijk moeten leiden tot het omkeren van mogelijk ongezonde eetpatronen. Zijn studies zijn verschenen in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften.Datum: donderdag 21 februari 2013

Tijd: 13:30

Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit der Sociale Wetenschappen

Promovendus: de heer drs. R.C.J. Hermans

Promotors: prof. dr. R.C.M.E. Engels, prof. dr. C.P. Herman

Copromotors: dr. J.K. Larsen

Give me a brake: The impact of the presence of others on food intake

 

 

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen