NU’91 tegen vrijwillige nullijn zorgpersoneel

Array

geld-en-arts-200x300-200x200NU’91 gaat niet akkoord met het bezuinigingsplan van het kabinet om de verpleegkundigen en verzorgenden voorlopig geen salarisverhoging meer te geven. ,,Het kabinet gaat helemaal niet over de cao. Dat is een zaak van werkgevers en werknemers. Wij sluiten een cao voor goede en slechte tijden. Het is paniekvoetbal om te zeggen het gaat slechter, nu mogen jullie de rekening betalen’’ aldus Monique Kempff (voorzitter NU’91). Het is nog niet zo lang geleden dat de politiek zich heeft teruggetrokken en steeds meer afspraken over arbeidsvoorwaarden en arbeidsmarkt heeft overgelaten aan sociale partners. Het kan niet zo zijn dat de regering – nu er bezuinigd moet worden – de werknemers in de zorg daar voor op laat draaien. De druk op de werknemers in de zorg is al groter geworden door eerdere bezuinigingen. We doen geen liefdadigheidswerk! Wij hebben daar als werknemerspartijen samen met werkgevers een bepaald salaris voor over, dat past bij het werk en bij de toekomstige arbeidsmarkt in deze voor de maatschappij zo belangrijke functie. De cao-afspraken komen niet lichtzinnig tot stand. Daarover zijn essentiële afwegingen gemaakt; want natuurlijk wordt bij de inzetten voor de cao’s rekening gehouden met de verslechterende economische situatie, maar ook mogelijke arbeidsmarktknelpunten worden meegenomen. NU’91 vreest bovendien dat minder jongeren voor een opleiding in de zorg kiezen met dit soort vooruitzichten, terwijl in deze sector in de toekomst juist meer arbeidskrachten nodig zullen zijn.

 

NU tijd voor assertiviteit!

Woensdag 10 april vindt de eerste bijeenkomst plaats van het NU’91 Jongerenplatform. Voor alle jongeren tot 35 jaar en werkzaam in de gezondheidszorg.

Onderwerp van de bijeenkomst:

Hoe kritisch durf jij je op te stellen tijdens je stage of als starter op de arbeidsmarkt met een tijdelijk contract? Kom je makkelijk voor je mening uit of houd je je in, omdat je bang bent dat het je een negatieve beoordeling oplevert? (lLees hierover de column in Zorg anno NU 130)

We trappen de avond af met het verhaal van een jonge collega die vanuit haar eigen ervaringen vertelt hoe zij in het begin van haar carrière gevraagd werd een patiënt ‘een handje te helpen’. Een vrij letterlijk verzoek, want het bleek te gaan om het verrichten van seksuele handelingen. Een aantal van haar collega’s had daar volgens zeggen geen moeite mee.

Sander de Vos komt vertellen over zijn onderzoek naar de mondigheid van jonge gezondheidszorgmedewerkers.
De avond wordt afgesloten door twee actrices die aan de hand van gespeelde dagelijkse situaties laten zien hoe je daarin als jonge zorgverlener overeind blijft.

Discussiëren en creatieve ideeën aandragen maakt hongerig; voor eten en drinken wordt dan ook gezorgd!

Zin om te komen, geef je dan NU op [email protected]

Programma
Inloop:   17.00 uur

Start:     17.30 uur
Einde:     21.30 uur

Locatie
Tapasrestaurant Abrikoos
Oudegracht a/d Werf 145-149 (aan kant van de Oudegracht bij de Hema naar beneden)
3511 AJ Utrecht

Heb je vragen, neem gerust contact op met Eveline Baarsma, tel. 030-3031055 of via [email protected]

Iedereen die werkzaam is in de gezondheidzorg tot de leeftijd van 35 jaar is welkom! De entree is gratis.

Ontslagen bij Ruwaard van Putten Ziekenhuis

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse moet flink bezuinigen. Het ziekenhuis behandelt minder patiënten dan begroot en heeft een miljoenentekort. Gedwongen ontslagen zijn onvermijdelijk, stelt het ziekenhuis in een verklaring.

NU’91 gaat er vooralsnog van uit dat er onder het verplegend personeel geen gedwongen ontslagen vallen. “Zeker niet als de Raad van Bestuur nu zegt dat er andere medische functies in Spijkenisse ontwikkeld worden. En als er dan artsen aan het werk gaan, dan heb je ook verpleegkundigen nodig. Maar die toezegging hebben we nog niet.” Aldus Monique Kempff, voorzitter NU’91

Binnenkort gaat NU’91 in gesprek met de Raad van Bestuur van het ziekenhuis. Er moet volgens Kempff snel duidelijkheid komen. “We krijgen nu signalen van leden die bang zijn hun baan te verliezen. In het ziekenhuis gonst het gerucht dat er 10% van het personeel zal worden ontslagen. Dat gaat als een lopen vuurtje, iedereen maakt zich ongerust.”

Klik hier voor het interview op RTV Rijnmond

 

GGZ medewerkers sterk in hun werk

Op 1 januari 2013 is de cao Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) verlopen. NU’91, de bonden en de werkgevers zijn daarom een nieuw cao-traject gestart. Op 15 februari kwamen de gezamenlijke bonden en de werkgevers – verenigd in GGZ Nederland – voor het eerst bijeen voor de cao-onderhandelingen.

NU’91 maakte voor de inzet duidelijk dat zij werknemers in de GGZ sterk wil maken in hun werk. Door afspraken te maken over beloning, persoonlijke ontwikkeling en arbeidsomstandigheden. GGZ Nederland is nog niet met concrete voorstellen gekomen, maar heeft als ‘inzet’ een brief met een aantal algemene gespreksthema’s gestuurd. Daarbij verwijzen de werkgevers naar de komende grote veranderingen in de zorg.

Tijdens het overleg gaven de bonden een toelichting over hun inzet en reageerden zij op vragen van werkgevers. GGZ Nederland bleek nog niet veel meer te hebben dan de brief met gespreksthema’s. Thema’s die zij noemen zijn meer aandacht voor de instroom en behoud van jongere werknemers, meer maatwerk in de cao en keuzes voor baanzekerheid en inkomensbescherming. Concrete voorstellen ontbreken echter. Die moeten nog uitgewerkt en op papier gezet worden. De bedoeling is om dit op 14 maart op tafel te leggen. NU’91 zal deze voorstellen kritisch beoordelen en gaat voor een reële cao met ruimte voor verbetering.

 

Nee tegen inzet NFU voor nieuwe cao UMC

Geen enkele ruimte voor verbetering van arbeidsvoorwaarden UMC medewerkers.

De onderhandelingen voor een nieuwe cao UMC zijn gestart. Het eerste overleg heeft helaas nog weinig opgeleverd. Uitvoerig hebben werkgevers geprobeerd ons te inspireren over hun voorstellen. Volgens ‘de bonden’ zijn in de inzet van de werkgevers vooral verslechteringen aan de orde. Dit wordt ook als zodanig door de onderhandelingsdelegatie van de NFU erkend. Het volgend overleg is gepland op 11 maart. Voor ons is dat een belangrijke bijeenkomst om af te tasten of daadwerkelijk open en reëel overleg met deze werkgever kan worden gevoerd.

 

NU’91 voorstel nieuwe cao GGZ

Op vrijdag 8 februari heeft NU’91 samen de andere werknemersorganisaties de voorstellen voor een nieuwe cao GGZ uitgewisseld met GGZ Nederland. Zowel onze inzet, als die van de werkgever vind je onderaan dit bericht.

De inzet van GGZ Nederland is abstract, maar wel herkenbaar. De vraag is natuurlijk hoe zij deze algemene thema’s willen concretiseren? Dit betekent dat zij nog veel zullen moeten toelichten op de eerste onderhandelingsdag, te weten 15 februari a.s.. Via deze site houden we jullie op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Brief GGZ Nederland cao overleg
Inzet CAO GGZ 2013 gezamenlijke bonden

Onderzoek naar geweld in de GHZ

De Hogeschool Leiden en de Vrije Universiteit Amsterdam doen onderzoek naar geweld tegen hulpverleners in de gehandicaptenzorg; NU’91 ondersteunt dit onderzoek. 

Ben je werkzaam in de gehandicaptenzorg? Dan vragen wij je een online vragenlijst in te vullen. De onderzoekers willen een feitelijk beeld krijgen van de aard en omvang van voorkomende incidenten. De uitkomsten leveren een bijdrage aan een helder beleid en daardoor minder geweld op de werkvloer in de gehandicaptenzorg. Uw bijdrage is ook van belang wanneer je zelf nooit slachtoffer bent geweest.

Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. De antwoorden van de vragenlijst worden anoniem verwerkt. Het invullen neemt maximaal 15 minuten in beslag. Klik hier om direct naar de vragenlijst te gaan!

Meer informatie over het onderzoek vind je op www.hsleiden.nl/geweldindeghz

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen