Betere waarschuwing voor risicovolle medicijnen

Array

medicijnen-200x194De Europese Commissie in Brussel heeft besloten dat er vanaf september een omgekeerde driehoek in de bijsluiter van alle risicovolle medicijnen komt. Het driehoekje toont aan dat er nog niet zo veel bekend is over het medicijn en dat het middel extra goed in de gaten wordt gehouden door zorgautoriteiten.

De commissie hoopt dat artsen en patiënten daardoor alerter worden op nog onbekende bijwerkingen en die ook zullen melden. Hoe dat precies moet, wordt in de bijsluiter uitgelegd. Nieuwe geneesmiddelen die in of na 2011 een handelsvergunning kregen, krijgen het driehoekje.

Ook biologische geneesmiddelen zoals vaccins of plasma krijgen het labeltje, net als geneesmiddelen waar momenteel nog extra onderzoek naar gedaan wordt of die slechts onder bepaalde voorwaarden op de markt mogen komen. Is een medicijn eenmaal veilig genoeg om zonder driehoekje te kunnen, dan blijft het net alle andere geneesmiddelen onder strenge controle zolang het op de markt is.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen