Kinderneurologische zorg in regio Utrecht op hoger plan

Array

ziek-kindHet UMC Utrecht en het St. Antonius Ziekenhuis gaan de samenwerking op het gebied van kinderneurologie intensiveren. De neurologische zorg voor kinderen wordt op een hoger plan gebracht door verschillende aandachtsgebieden duidelijk te verdelen.

In het UMC Utrecht ligt de focus op epilepsie, vasculaire aandoeningen en neuromusculaire ziekten. Het St. Antonius Ziekenhuis richt zich op jonge patienten met hoofdpijn en ontwikkelingsachterstand. Kinderen die mogelijk een van deze aandoeningen hebben, komen door deze verdeling direct terecht op de plek met de meeste kennis en ervaring. De wachttijden zullen korter worden, er kan sneller een juiste diagnose worden gesteld en de behandeling zal verbeteren door meer specifieke kennis van de betrokken teams.

Ook op het gebied van onderwijs zorgt de samenwerking voor verbetering. Kinderneurologen in opleiding zullen naast hun academische stage in het UMC Utrecht de gelegenheid krijgen om brede kinderneurologische ervaring op te doen in het St. Antonius Ziekenhuis. Ze kunnen op twee plekken worden opgeleid, door experts in verschillende aandachtsgebieden. De kinderneurologen in beide ziekenhuizen zullen nauw samenwerken door patientenbesprekingen en onderlinge nascholing.

Prof. Kees Braun, kinderneuroloog in het UMC Utrecht, is blij met de intensievere samenwerking. “Jaarlijks komen in onze ziekenhuizen samen zo’n 1250 nieuwe patienten met een kinderneurologisch probleem op de polikliniek. Daarnaast nemen we 550 kinderen per jaar op, en zien we meer dan 300 kinderen in dagopname. Het is heel fijn dat we deze patientjes nu op een snellere en effectievere manier kunnen gaan helpen, door te zorgen dat ze gezien worden door specialisten met de meeste expertise.” Zijn collega Herman Schippers van het St. Antonius Ziekenhuis bevestigt dat. “Door als ziekenhuizen samen op te trekken kunnen we specialistische zorg, onderwijs en onderzoek verder concentreren. Het belangrijkste is dat dit uiteindelijk veel verbetering biedt voor de patient.”

Donderdag 14 maart besteedt UGezond op RTV Utrecht aandacht aan dit onderwerp. UGezond is een rubriek in UVandaag, te zien vanaf 17.00 uur.

Programma UMC Utrecht Braindagen
Op 14 en 15 maart organiseert het UMC Utrecht de Braindagen. Tijdens deze dagen staat de start van de samenwerking op het programma, maar vooral ook diverse hersenaandoeningen bij kinderen. U bent van harte welkom tijdens de onderstaande activiteiten. Uitgebreide informatie is te vinden op
www.umcutrecht.nl/braindagen.

Donderdag 14 maart
– Tentoonstelling Het Brein in beeld*

– Start samenwerking St. Antonius Ziekenhuis op het gebied van kinderneurologie

– Publiekslezing
19.30 uur Lezing “Kinderen en sociale gedragsproblemen: wel of niet naar de dokter'”. Locatie: Groene collegezaal UMC Utrecht. Toegang gratis.

Vrijdag 15 maart
– Tentoonstelling Het Brein in beeld*

– Opening stemmenpoli Jeugd

– 16.00 uur Lezing “ADHD: in de hersenen of tussen de oren” door Sarah Durston. Locatie Jaarbeurs, Mediaplaza. Toegang EUR5.

* Expositie Het Brein in beeld
Op beide dagen is in de hal van het UMC Utrecht een compacte expositie te zien met kunstzinnige afbeeldingen van het brein. De afbeeldingen zijn onder meer gemaakt met behulp van een MRI-scanner.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen