Risicofactoren voor wondinfectie na wervelkolomchirurgie

Array

infectieWondinfecties verviervoudigen de totale kosten van wervelkolomoperaties. Daarom is het belangrijk om risicofactoren te identificeren. Albert Pull ter Gunne identificeerde diverse patientgebonden factoren die een risico geven op een wondinfectie bij een wervelkolomoperatie (te weten: een eerdere wondinfectie, diabetus mellitus en obesitas). Ook ontdekte hij dat er operatieve karakteristieken (meer dan een liter bloedverlies, langere operaties en uitgebreidere operaties) zijn die de kans op wondinfecties vergroten. Ook variabelen na een operatie (zoals een lager aantal rode bloedcellen en een verhoogd aantal bloedtransfusies) leiden tot een verhoogd risico.

Titel promotie Surgical site infection after adult spinal surgery
Wondinfecties verviervoudigen de totale kosten van wervelkolomoperaties. Daarom is het belangrijk om risicofactoren te identificeren. Albert Pull ter Gunne identificeerde diverse patientgebonden factoren die een risico geven op een wondinfectie bij een wervelkolomoperatie (te weten: een eerdere wondinfectie, diabetus mellitus en obesitas). Ook ontdekte hij dat er operatieve karakteristieken (meer dan een liter bloedverlies, langere operaties en uitgebreidere operaties) zijn die de kans op wondinfecties vergroten. Ook variabelen na een operatie (zoals een lager aantal rode bloedcellen en een verhoogd aantal bloedtransfusies) leiden tot een verhoogd risico.

Tevens heeft Pull ter Gunne literatuuronderzoek gedaan, waaruit blijkt dat er veel tegenstrijdigheden zijn rondom (de studies naar) risicofactoren. Daarmee zijn de uitkomsten van diverse studies van beperkte waarde zijn. Een nieuwe studie, welke gebruik maakt van de juiste definities en een duidelijke rapportage geeft van studiekarakteristieken, zal tot de ontwikkeling van een risicoreductie-protocol kunnen leiden.

Biografie
Albert Pull ter Gunne (Rotterdam, 1980) studeerde geneeskunde in Rotterdam. Bovenstaand onderzoek verrichtte hij op de afdelingen Heelkunde en Orthopedie van het UMC St Radboud. Hij is werkzaam als chirurg in opleiding bij het Sint Elisabeth ziekenhuis te Tilburg.

Datum vrijdag 15 maart 2013
Tijd 13:00
Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus de heer drs. A. F. Pull ter Gunne
Promotors prof. dr. C.J.H.M. van Laarhoven, prof. dr. R.P.H. Veth
Copromotors dr. A.J.F. Hosman, dr. J.J. van Middendorp

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen