Slimme computerapplicatie voor ZANOB helpt bij medicatiebewaking

Array

“Als een patiënt een verminderde nierfunctie heeft en hij moet medicijnen krijgen, hoe hoog moet de dosering dan zijn?” Je hoort hem bijna denken deze nieuwe, slimme applicatie van ZANOB. De applicatie combineert gegevens van patiënten uit het elektronisch voorschrijfsysteem met gegevens van de laboratoria van ziekenhuis Bernhoven en het Jeroen Bosch Ziekenhuis en slaat dan aan het redeneren. Hij past zogeheten klinische beslisregels toe, regels die o.a. over- en onderdosering, interactie tussen medicijnen en dubbelmedicatie moeten voorkomen. De eerste clinical rule die voor de applicatie is ontwikkelt, is voor patiënten met een verminderde nierfunctie.  

Door het toepassen van clinical rules is het mogelijk de medicatiebewaking efficiënter uit te voeren en een betere kwaliteit te leveren. De regels gaan namelijk een stap verder dan de huidige generatie geautomatiseerde medicatiebewaking. Alle beschikbare gegevens worden betrokken voordat er een bewakingssignaal wordt gegeven.

 

Alle meldingen relevant
Ziekenhuisapotheker Audrey Blenke: “Dankzij de applicatie kunnen wij nu bij alle patiënten met verminderde nierfunctie medicatiebewaking toepassen. Voorheen controleerden we alleen de nierfunctie in relatie tot de medicatiedosis bij patiënten boven de 70 jaar omdat dit de patiëntengroep met de hoogste risico voor nierfalen. De applicatie geeft alleen een signaal als de dosering moet worden aangepast. Met het vorige systeem kregen we 400 meldingen per dag waarvan slechts 20 relevant was, nu krijgen we 20 tot 25 meldingen per dag, die allemaal relevant zijn’.

 

Meer clinical rules
De computerapplicatie is deze week in gebruik genomen. Nu alleen nog voor  patiënten met verminderde nierfunctie. In het vervolgproject vindt de implementatie van andere clinical rules plaats. Zoals bijvoorbeeld het ontbreken van een protonpompremmer bij gevaar voor maagbloedingen of het ontbreken van een laxans bij het voorschrijven van opiaten.

 

ZANOB
ZANOB kent een lange bestaansgeschiedenis. In 1780 werd bij het Groot Ziekengasthuis – nu onderdeel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis – als één van de eerste ziekenhuizen in Nederland een ziekenhuisapotheek ingericht. Op dit moment verzorgt ZANOB de apotheekfunctie voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch, ziekenhuis Bernhoven in Oss en Veghel, Cello, Reinier van Arkel, Schakelring, Van Neynselgroep en Zorggroep Elde. Onderdeel van ZANOB is tevens de Jeroen Bosch Apotheek, een 24-uurs apotheek die in het Jeroen Bosch Ziekenhuis is gevestigd. Er werken 180 medewerkers bij ZANOB. Zij stellen zich ten doel dé deskundige partner te zijn in de farmaceutische patiëntenzorg.

 medicatie-overzicht

Recente artikelen