Zuurstof-gevoelige darmbacterie toch in te zetten bij chronisch ontstoken darm

Array

dikkedarmTanweer Khan: Novel physiological and metabolic insights into the beneficial gut microbe Faecalibacterium prausnitzii – from carbohydrates to current
Onderzoek naar de overleving van een goede darmbacterie, de Faecalibacterium prausnitzii, maakt het mogelijk dat deze tenminste 24 uur in leven blijft buiten het lichaam. Daardoor is de bacterie wellicht in de nabije toekomst in te zetten als probioticum voor patiënten met een chronisch ontstoken darm.

De miljarden micro-organismen in onze darmen vervullen een sleutelrol voor de gezondheid. Veranderingen in de darmflora hangen samen met ziektes, waaronder chronische darmontstekingen. Een van de goede micro-organismen die verdwijnen in een chronisch ontstoken darm is Faecalibacterium prausnitzii, een uiterst zuurstofgevoelige bacterie met belangrijke ontstekingsremmende eigenschappen. Mogelijk kan F. prausnitzii worden gebruikt als probioticum voor behandeling van patiënten met chronisch ontstoken darmen. Probleem is echter dat de bacterie normaalgesproken binnen 2 minuten na blootstelling aan lucht sterft.

UMCG-promovendus Tanweer Khan analyseerde eigenschappen van F. prausnitzii. Hij ontdekte dat ze in matig zuurstofbevattende omstandigheden, zoals het darmslijmvlies, goed kunnen groeien door zuurstof te consumeren en zich in een beschermende slijmlaag in te kapselen. Hiervoor gebruikt F. prausnitzii flavines en geoxideerde zwavelverbindingen die in ruime mate in de darm voorkomen. Met deze kennis  ontwikkelde Khan een formulering waarmee F. prausnitzii tenminste 24 uur in lucht kan overleven.

Datum:25 maart 2013

Tijd:12:45

Locatie:Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen

Adres:Broerstraat 5 te Groningen

Promotor:prof.dr. J.M. van Dijl

Curriculum Vitae
Tanweer Khan (Pakistan, 1979) studeerde Microbiologie aan de Universiteit van Karachi. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Medische Microbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), binnen de onderzoeksrichting Gut Microbial Ecology. Khan vervolgt zijn onderzoek aan de Universiteit van Gothenburg in Zweden. De titel van zijn proefschrift is “Novel physiological and metabolic insights into the beneficial gut microbe Faecalibacterium prausnitzii – from carbohydrates to current.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen