Nieuwe gentherapie kan artrose helpen voorkomen

Array

Een bepaald gen dat direct wordt toegediend in gewrichten – dit heet gentherapie – lijkt artrose te kunnen voorkomen. Ook lijkt het gen ervoor te kunnen zorgen dat al aanwezige kraakbeenschade niet uitmondt in artrose. Dit stellen wetenschappers uit Houston in Texas (VS) in het wetenschapsblad
Science Translational Medicine.

Artrose is een vorm van reuma waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat en dunner en zachter wordt. Het gen dat de wetenschappers hebben is gerelateerd aan de stof lubricine. Lubricine dient als smeermiddel werkt voor gewrichten.

artrose-200x192Kinderen met artrose
Van de stof lubricine is bekend dat hij minder aanwezig is bij kinderen met een bepaalde soort genafwijking. Zij krijgen daardoor artrose-achtige aandoeningen aan hun vingers. De onderzoekers hebben nu succesvol getest dat toediening van het gen dat lubricine aanmaakt, kan zorgen voor bescherming tegen artrose.

Verpakt gen
Het gen wordt verpakt in een onschadelijk virus en ingespoten in gewrichten. Het gen zorgt vervolgens voor de aanmaak van lubricine. Hierdoor kan het gewricht worden beschermd tegen de vorming van artrose. De gentherapie lijkt ook aan te slaan wanneer er al schade aan het kraakbeen is, bijvoorbeeld door een ongeluk. Ook dan wordt volgens de wetenschappers de ontwikkeling van artrose tegengegaan.

Nog een lange weg
Voordat de gentherapie bij mensen kan worden toegepast, is er nog een lange weg te gaan. De onderzoekers gaan de therapie nu eerst testen op de gewrichten van paarden. Die hebben eigenschappen die vergelijkbaar zijn met gewrichten van mensen. Pas in een later stadium kan er gewerkt worden aan een therapie die geschikt is voor mensen.

bron: Reumafonds

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen