Patienten met kanker kunnen baat hebben bij visolie

Array

Patiënten met kanker vallen vaak onbedoeld af, waardoor ze zich zwakker voelen en een hoger risico op complicaties hebben. Barbara van der Meij onderzocht de effecten van omega-3 vetzuren uit visolie op gewicht, spiermassa en kwaliteit van leven bij patiënten met kanker. Zij promoveert 21 maart bij VU medisch centrum.

Afvallen bij kanker kan ongunstig zijn en wordt veroorzaakt door een samenspel van factoren. Kanker ontregelt het immuunsysteem en de stofwisseling. Daarnaast kan de eetlust van de patiënt afnemen, door de ziekte zelf of door de bijwerkingen van de behandeling.

promotie1-200x185In een literatuurstudie heeft diëtist en onderzoeker Van der Meij uitgezocht wat de effecten zijn van voeding met extra omega-3 vetzuren uit visolie bij patiënten met kanker. Zij keek daarbij naar gewichtsverlies, kwaliteit van leven, complicaties en overlijden. Uit de literatuur blijkt dat extra omega-3 vetzuren positieve effecten hebben op lichaamskracht en kwaliteit van leven, maar geen effect hebben op gewichtsverlies en overlijden.

Van der Meij onderzocht ook zelf de gegevens over het gewichtsverloop van 51 patiënten met longkanker. In haar proefschrift laat zij zien dat een groot deel van de patiënten met kanker op het tijdstip van de diagnose al waren afgevallen. Tijdens de behandeling namen gewicht en de spiermassa verder af. De gewichtsafname bleek gepaard te gaan met een slechtere kwaliteit van leven en een kortere levensduur, opvallend genoeg ook bij patiënten met overgewicht. Mogelijk is afvallen bij kanker dus ook slecht voor mensen die eigenlijk te dik zijn.

Van der Meij onderzocht ook het effect van omega-3 vetzuren uit visolie bij patiënten met longkanker tijdens chemoradiotherapie. De twintig patiënten die drinkvoeding met omega-3 vetzuren gebruikten, hadden minder gewichtsverlies en minder verlies van spiermassa dan de twintig patiënten die een placebo-drinkvoeding kregen. Aan het einde van de chemoradiotherapie waren de patiënten die drinkvoeding met omega-3 vetzuren kregen, actiever en rapporteerden ze een betere kwaliteit van leven.

Van der Meij pleit voor grootser aangepakt onderzoek met meer patiënten om uit te zoeken hoe visolie een positieve bijdrage kan leveren aan de verbetering van de conditie en kwaliteit van leven bij patiënten met kanker. Zo is er al een onderzoeksprojectplan klaar naar de effecten van extra voeding gecombineerd met training door de fysiotherapeut, speciaal voor kankerpatiënten.

Cachexie
Onder andere door de opkomst van effectieve behandelingen zijn de overlevingskansen van patiënten met kanker gestegen. De bijwerkingen van deze behandelingen leiden echter vaak tot voedingsproblemen. Daarnaast ontregelt kanker het immuunsysteem en de stofwisseling, wat leidt tot een verhoogd rustmetabolisme, afbraak van spier- en vetweefsel en een verminderde eetlust. Deze factoren veroorzaken vaak ernstig gewichtsverlies en zwakte, ook wel uitgedrukt als ‘cachexie’. Dit syndroom is niet succesvol te behandelen met een conventionele voedingsinterventie. Meervoudig onverzadigde omega-3 vetzuren uit visolie staan bekend om hun immuunmodulerende werking, en zouden mogelijk een gunstig effect kunnen hebben op cachexie. Het promotieonderzoek van Barbara van der Meij richtte zich op effecten van suppletie met omega-3 vetzuren op gewicht, spiermassa en kwaliteit van leven bij patiënten met kanker.

bron: VUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

2 thoughts on "Patienten met kanker kunnen baat hebben bij visolie"

  1. Schande dat ze voor dat onderzoek kankerpatiënten gebruiken door ze placebo drankjes te geven!

  2. Stomverbaasd heb ik kennis genomen van het artikel over het gebruik van visolie en de gunstige effecten die dit heeft op de spiermassa bij kankerpatienten. De zogenaamde literatuurstudie die door Barbara van der Meij is uitgevoerd is niet meer dan het afstoffen van onderzoeken die al in 2003 door Abbott Laboratories zijn uitgevoerd ter bevestiging van het op visolie gebaseerde product Prosure. Het genoemde product is speciaal ontwikeld om dit ongewenste verlies van spiermassa (cachexie) te stoppen en in sommige vallen zelfs om te keren. Mevrouw van de Meij brengt met haar onderzoek niets nieuws en moge duidelijk zijn dat dit plagiaat in zijn meest zuivere vorm is.

    Het is dan ook verbijsterend dat Mevr. van der Meij op 21 maart promoveert bij VU medisch centrum.
    Hoe serieus heeft het VU gekeken naar de materie als ze iemand laten promoveren op een studie die feitelijk een studie is die door anderen is uitgevoerd? Kan ik bijvoorbeeld de bijsluiter van de paracetol herschrijven in sierlijke bewoordingen en me melden bij het VU met mijn fantastische studie naar een wondermiddel dat hoofdpijn tijdelijk oplost?

    Voor uw gemak heb ik de link naar het orginele artikel uit 2003 hier toegevoegd:
    http://gut.bmj.com/content/52/10/1479.abstract

    Met vriendelijke groet,

    P Zwiep

Comments are closed.

Recente artikelen