Autisme op de werkvloer: Winst voor iedereen

Array

Grote werkgevers komen bijeen op 2 april, Wereld Autisme Dag
Op 2 april, Wereld Autisme Dag, komen werkgevers en HR managers van grote Nederlandse bedrijven bij NS in Utrecht bijeen voor de werkconferentie Autisme op de werkvloer: Winst voor iedereen. Samen met werknemers met autisme en andere deskundigen wordt gekeken hoe werkgevers profijt kunnen hebben van de talenten van werknemers met autisme en hoe zij hun organisatie autismevriendelijker kunnen maken.

Aanleiding is ook de Participatiewet waarvan de inhoud de komende tijd door het kabinet wordt uitgewerkt. Onderdeel van de Participatiewet is het 5-procents quotum: Bij werkgevers met 25 of meer werknemers moet in de toekomst 5% van het personeelsbestand bestaan uit mensen met een arbeidshandicap. Dit wordt vanaf 1 januari 2015 stapsgewijs ingevoerd.

De organisatoren van de werkconferentie vinden dit een kans om aandacht te vragen voor een speciale deelgroep, nl. mensen met autisme,Unilever, KLM, Shell, Philips, Akzo Nobel en NUON zien het als een kans om hun MVO-beleid verder vorm te geven en hebben zich dan ook aangemeld om op 2 april mee te denken over kansen voor werknemers met autisme in hun organisaties.
De werkconferentie wordt georganiseerd door NS, het AutismeFonds, De Normaalste Zaak, de werkgroep ‘Vanuit autisme bekeken’ en de Nederlandse Vereniging voor Autisme.

Gastvrouw is Merel van Vroonhoven, directielid NS, voorzitter van de werkgroep Vanuit autisme bekeken en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Autisme & het AutismeFonds.

autismeAutisme een groeiend probleem
Autisme werd voorheen beschouwd als een zeldzame aandoening, maar vandaag de dag zijn toch zo’n 3,3 miljoen mensen in de Europese Unie gediagnosticeerd met autisme, een kleine 200.000 in Nederland. Verbeterde diagnostiek en vooral de moderne maatschappij die het lastiger maakt voor mensen met autisme om te functioneren, zijn hier debet aan. Ondanks dit hoge aantal en het bestaan van een VN verdrag voor de rechten van mensen met een beperking, worstelen mensen met autisme dagelijks met basisrechten als onderwijs, werk, woonruimte, behandeling, etc.
De door de Verenigde Naties uitgeroepen Wereld Autisme Dag (World Autism Awareness Day) op 2 april beoogt de situatie onder de aandacht te brengen van politici en het grote publiek.

bron: Ned. Ver. voor Autisme

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen