Bezoek ‘Het kleinste kamertje’ bij Isala

Array

Voorlichtingsactiviteiten over alarmsignalen Darmkanker
Bezoekers van Isala kunnen van 15 tot 22 april ‘Het kleinste kamertje’ bezichtigen in de centrale hal van locatie Sophia. In ‘het kleinste kamertje’, een mini-theater, wordt aan de hand van een korte informatieve film over verschillende aspecten van darmkanker gesproken. De ongemakken, de bewustwording, het verdriet, samen ziek zijn en de opluchting.  De Maag Lever Darm Stichting stelt het kleinste kamertje beschikbaar om mensen alert te maken op alarmsignalen van darmkanker. De afdeling Maag-Darm-Leverziekten en het oncologisch centrum van Isala sluiten zich aan bij dit initiatief en willen mensen er op wijzen om bij klachten op tijd naar de huisarts te gaan.
toilet
De MDL-afdeling van de Isala klinieken is een van de grootste van Nederland. Zij passen onder andere geavanceerde onderzoekstechnieken toe om aandoeningen van het spijsverteringskanaal op te sporen en te behandelen. Regelmatig kijken specialisten uit andere ziekenhuizen op onze afdeling met ons mee. Bij ons bent u in deskundige handen.

IBD-verpleegkundigen
Binnen de afdeling Maag-Darm-Leverziekten werken speciale IBD-verpleegkundigen voor patiënten met Crohn en Colitis Ulcerosa.

Informatiestand en voorlichtingsbijeenkomst
Naast vertoning van de film is er op werkdagen een informatiestand waar verpleegkundigen van Isala aanwezig zijn voor het beantwoorden van vragen of voor het geven van informatie. Op verschillende dagen worden er voorlichtingsbijeenkomsten verzorgd door onder andere een maag-, darm-, leverarts. Hier wordt informatie gegeven over het landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker dat in het najaar start.

Belang vroegtijdige opsporing
Darmkanker is in Nederland nog steeds één van de meest voorkomende vormen van kanker. Jaarlijks krijgen bijna 13.000 patiënten en hun naasten ermee te maken, 5.000 mensen overlijden jaarlijks aan de gevolgen van deze ziekte. Darmkanker  is ook een van de best behandelbare vormen van kanker, mits de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld.  Darmkanker ontstaat niet van de ene op de andere dag, maar begint meestal geleidelijk als poliep (een uitstulping aan de binnenkant van de dikke darm).

Rond darmkanker hangt nog altijd een taboesfeer. Mensen vinden het niet prettig om te praten over alles wat te maken heeft met de stoelgang. Dit is een van de redenen waarom patiënten vaak pas in een laat stadium naar hun arts gaan. Vroegtijdige opsporing en screening is daarom van belang. En het is belangrijk op tijd naar de huisarts te gaan met klachten als bloed of slijm bij de ontlasting, of aanhoudende ongemakken in de buik zoals pijn, krampen en een opgeblazen gevoel  die langer dan twee weken aanhouden.

Bevolkingsonderzoek
Voor het landelijk bevolkingsonderzoek dat in het najaar van 2013 start is het Klinisch Chemisch Lab van Isala in Zwolle geselecteerd om als één van drie laboratoria in Nederland ingediende ontlasting te onderzoeken op de aanwezigheid van bloed. Een bevolkingsonderzoek darmkanker kan op termijn ongeveer 2.400 sterfgevallen per jaar voorkomen.

Recente artikelen