GroenLinks presenteert voorstel om schrijnende gevallen AWBZ te ontzien

Array

geld2Een Kamermeerderheid wil dat mensen die te maken krijgen met een onredelijk hoge eigen bijdrage voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt ontzien. GroenLinks presenteert in het Kamerdebat vanmiddag een concreet voorstel om dat te kunnen betalen.

Door de prijzen voor geneesmiddelen te verlagen komt er geldt vrij waarmee ervoor gezorgd kan worden dat inkomsten vanuit persoonsgebonden budget en letselschadevergoeding niet langer mee gerekend worden als eigen vermogen. GroenLinks stelt daarnaast voor om ook de waarde van het huis niet als vermogen mee te rekenen zolang mensen er niet in slagen dat huis te verkopen. Op het moment dat het huis wel verkocht wordt kunnen mensen uit die opbrengsten met terugwerkende kracht de vermogensinkomstenbijtelling betalen.

Linda Voortman: “Het is rechtvaardig dat mensen met een groot vermogen wat meer betalen aan hun zorgkosten. Maar dan moet het ook wel echt gaan om eigen vermogen, en niet om geldt dat uitgekeerd wordt voor zorg of als vergoeding voor geleden letselschade.”

De maximale prijs van geneesmiddelen wordt nu berekend aan de hand van een referentiekader waarin gekeken wordt naar de prijs van het medicijn in andere landen. GroenLinks wil dit referentiekader aanpassen,  zodat wordt gekeken naar landen waar de medicijnprijzen laag liggen, in plaats van naar landen met bijzonder hoge prijzen van medicijnen. Volgens het CPB kan een aanpassing van het referentiekader zorgen voor een besparing van 50 miljoen euro voor de overheid.

Linda Voortman: “De farmaceutische industrie verdient erg veel geld omdat mensen die ziek zijn afhankelijk zijn van de medicijnen die zij produceren. We kunnen gemakkelijk de prijs die zorgverzekeraars betalen voor medicijnen verlagen. Dan blijft er meer geldt over dat elders aan zorg kan worden uitgegeven.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen