Aandacht voor diversiteit en mensenrechten

homoseksualiteit-200x200Vandaag is president Poetin van Rusland op staatsbezoek in Nederland ter gelegenheid van het Nederland-Ruslandjaar. D66 wil niet alleen praten over onze economische band, maar ook in gesprek blijven over het anti-homobeleid van Rusland.

‘Homopropaganda’
De meest recente ontwikkeling is de zogenaamde ‘propagandawet’. Die moet ervoor zorgen dat jongeren niet meer worden voorgelicht over homoseksualiteit, door zogenaamde ‘homopropaganda’ illegaal te maken. D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra: “Je moet kunnen zijn wie je bent. Dat geldt wat ons betreft niet alleen in Nederland, maar ook elders in de wereld. De tendens in Rusland is momenteel dat alles wat afwijkt van heteroseksualiteit strafbaar moet worden. Dat is niet alleen een groot probleem voor de nieuwe generatie Russen, maar ook in strijd met het recht op vrijheid en gelijkheid. Ik ga er vanuit dat premier Rutte de Russische president hier op aanspreekt.”

Vrijheid van meningsuiting
Ook op het gebied van andere mensenrechten is Rusland in rap tempo achteruit gegaan. Vorig jaar werden twee vrouwen van de band Pussy Riot veroordeeld tot een strafkamp. Ze waren beschuldigd van hooliganisme. “Kritiek op de politiek is in Rusland nog steeds een heikel punt. Dat zagen we toen twee jonge vrouwen naar een strafkamp werden gestuurd omdat ze een liedje hadden gezongen dat de regering van Poetin belachelijk maakte. Laten we vandaag niet alleen de vriendschappelijke band met Rusland vieren, maar ook aandacht hebben voor al die mensen die zonder deugdelijk proces in de cel of erger zijn beland,” aldus Dijkstra.

Vanavond zullen de D66-Tweede Kamerleden Pia Dijkstra (emancipatie woordvoerder) en Vera Bergkamp (oud COC-voorzitter) aanwezig zijn bij de demonstratie van het COC in Amsterdam.

Bron: D66