Diagnose jicht zonder prikken

Array

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch hoopt een nieuwe, patiëntvriendelijke manier gevonden te hebben om de diagnose jicht te stellen. Het ziekenhuis beschikt sinds kort als een van de weinige ziekenhuizen in Nederland over een dual energy CT-scan waarmee jichtkristallen in het lichaam kunnen worden opgespoord. De diagnose jicht wordt nu gesteld aan de hand van een punctie in een ontstoken gewricht. Dit is echter niet altijd goed mogelijk en bovendien belastend voor patiënten. De afdelingen Reumatologie en Radiologie gaan onderzoeken of de dual energy CT-scan inderdaad effectief is bij het opsporen van jicht.

Jicht is een frequent voorkomende aandoening waarbij in het lichaam urinezuurkristallen worden gevormd die pijnlijke gewrichtsontstekingen kunnen veroorzaken. jichtDe meest bekende plaats waar jicht voorkomt, is de grote teen. Jicht kan echter op veel meer plaatsen in het lichaam voorkomen. De aandoening komt vaker voor bij mannen en ontstaat meestal na het 40ste levensjaar.

Dual energy CT-scan
Een dual energy CT-scan maakt gebruik van twee röntgenbuizen waarmee tegelijkertijd wordt gescand met twee verschillende soorten stralen. Elk weefsel in het lichaam absorbeert de stralen op een andere wijze. De urinezuurkristallen die jicht veroorzaken hebben een specifiek stralenabsorptie patroon, waardoor de jichtkristallen via de CT scan kunnen worden gedetecteerd. Op deze manier kan de CT scan mogelijk helpen bij het stellen van de diagnose jicht.

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patiënt, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patiëntgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire geneeskunde, Endoscopie en Transmurale geneeskunde.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen