Veevoerverontreiniging door dioxines van een additief op basis van vitamine E afkomstig uit China

Array

Nederlands veevoer is mogelijk besmet geraakt met dioxine. Het gif zat in een partij grondstof voor veevoer, dat vanuit België op de Nederlandse markt is beland.

Dank zij haar strikte controleprogramma voor de opsporing van dioxines heeft het FAVV een ernstige overschrijding van de norm kunnen aantonen in een voormengsel (premix) bestemd voor de productie van diervoeder (40 maal de Europese norm van 1 picogram/gram). Het onderzoek dat samen met de fabrikant werd uitgevoerd, heeft aangetoond dat deze in België en N gefabriceerde premix werd verontreinigd door een additief, afkomstig uit China, dat zelf 50% aan natuurlijk tocoferol (vitamine E) bevat. Dat blijkt uit rapporten van de Belgische warenautoriteit FAVV en het Europese waarschuwingssysteem RASFF.

koe

Na tracering van het product heeft het FAVV via het Europees snelle waarschuwingssysteem (RASFF) op 5/4/2013 de coördinaten van de bestemmelingen van deze premix en het verontreinigd additief meegedeeld.

De verontreinigde producten werden in België niet in mengvoeders verwerkt maar de onderzoeken lopen nog in een tiental Europese landen. De dioxine zat in een zogenoemd voormengsel, dat bestemd was voor het maken van veevoer, en in voedingssuplementen.

In België is de grondstof niet gebruikt voor het maken van veevoer. Het is onduidelijk of dat ook voor Nederland geldt. Dagblad Trouw meldt dat de partij, die overigens van de markt is gehaald, bij vier Nederlandse bedrijven is beland.

Bron: FAVV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen