Speekselklier gespaard bij bestraling

Array

Patiënten met kanker in het hoofd- en halsgebied die worden bestraald in het Erasmus MC, lopen minder kans op schade aan speekselklieren. Dit is te danken aan een nieuwe methode om sneller en preciezer te kunnen bestralen.

Veel tijd
Voor de behandeling van kanker kan bestraling worden ingezet. Hiervoor is een bestralingsplan nodig: een berekening van onder meer de optimale methode en plaats van bestraling. Deze bestralingsplannen worden gewoonlijk handmatig gemaakt. Dit kost veel tijd, soms wel enkele dagen, bij patiënten met kanker op moeilijk bereikbare plaatsen in bijvoorbeeld het hoofd- en halsgebied.

Nauwkeurig

Dr. Sebastiaan Breedveld promoveerde op 13 maart op een automatische methode voor het maken van een bestralingsplan. Met deze werkwijze is het plan niet alleen veel sneller klaar, maar is de kans op complicaties ook veel kleiner. Er kan nauwkeuriger worden bestraald, waardoor het gezonde, omliggende weefsel beter gespaard blijft.

Droge mond
Bestraling in het hoofd-en halsgebied kan namelijk ernstige gevolgen hebben. “Als de kleine speekselklieren teveel worden beschadigd, houdt de patiënt voor altijd een droge mond. Zij moeten ieder half uur een slok water nemen om hun mond te bevochtigen, dag én nacht. Dit heeft een enorme impact op de kwaliteit van leven”, zegt Breedveld.

Alleen Daniel

Momenteel worden patiënten in het Erasmus MC-Daniel den Hoed met complexe vormen van kanker al volgens deze nieuwe werkwijze bestraald. In de toekomst zullen ook patiënten met bijvoorbeeld borst- of prostaatkanker in aanmerking komen.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen