Derde ELPAT congres behandelt ethische, juridische en psychologische implicaties van transplantatie

Array

Alle aspecten van orgaantransplantatie belicht
Het tekort aan donororganen blijft onverminderd hoog. De steeds langer wordende wachtlijsten voor transplantatie zijn een urgent en veelomvattend probleem. Werkt de wetgeving tegen commercialisering en de handel in organen? Welke keuzecriteria moeten er gelden voor wie er wel en niet voor een donororgaan in aanmerking komen? Mogen artsen nadrukkelijker adviseren om bij leven te doneren?

Orgaantransplantatie is een zich snel ontwikkelend medisch succesverhaal. Nieuwe technieken en levende transplantatieprogramma’s hebben echter belangrijke ethische, juridische en psychologische implicaties. Vanuit het Erasmus MC wordt daarom hierover een internationaal congres georganiseerd. Het congres is een initiatief van ELPAT, een platform dat zich richt op ethische, juridische en psychosociale aspecten van orgaan transplantatie.

350 medici, psychologen, ethici, filosofen, juristen en beleidsmakers uit de hele wereld komen in Rotterdam bijeen. Gerenommeerde wetenschappers gaan met elkaar in discussie over thema’s als: orgaantoerisme en orgaanhandel, levende leverdonatie, psychologische zorg, het opzetten van transplantatieprogramma’s, financiële vergoedingen voor orgaandonatie, anonimiteit en donatie, kinderen als donor, religieuze en culturele aspecten van orgaandonatie.

Doel van het congres is het stimuleren van het internationaal uitwisselen van ideeën, informatie en ervaringen, en het uitbouwen van internationale samenwerking op het gebied van ethische, juridische en psychosociale aspecten van orgaantransplantatie.

Het ELPAT congres wordt georganiseerd door het Erasmus MC in samenwerking met de European Society for Organ Transplantation en de Transplantation Society. Ook de Nederlandse Transplantatiestichting, de Gezondheidsraad en Eurotransplant zijn betrokken bij de organisatie. Het congres wordt gesubsidieerd door de Europese Commissie. Prof. dr. Willem Weimar, hoogleraar Interne Geneeskunde (Nefrologie en Transplantatie) aan het Erasmus MC in Rotterdam is voorzitter van het organisatiecomité.

Het congres vindt plaats van 20 tot en met 23 april 2013 in het Beurs World Trade Center, Beursplein 37 in Rotterdam.

Recente artikelen