Aanhoudende cognitieve beperkingen bij burn-out

denken cognitief hersens breinBurn-out patiënten hebben last van uitputting, een afstandelijke houding ten opzichte van het werk en het gevoel er minder goed te functioneren. Veel burn-out patiënten klagen over cognitieve beperkingen. Men kan zich bijvoorbeeld niet meer goed concentreren. Consequenties van deze cognitieve beperkingen kunnen voor zowel patiënten als voor werkgevers groot zijn. In de bestaande definities is er echter nauwelijks aandacht voor cognitieve beperkingen van burn-out patiënten.

Klinisch psycholoog Arno van Dam laat in zijn onderzoeken zien dat de cognitieve prestaties van burn-out patiënten op complexe aandachtstaken inderdaad slechter zijn dan die van gezonde proefpersonen. Deze minder goede prestaties leken niet samen te hangen met opvattingen over vermoeidheid of afwijkende taakuitvoeringsstrategieen en verbeterden niet door motiverende interventies. Burn-out patiënten waren niet meer vermoeid dan andere patiëntengroepen.

Na twee jaar, waarin alle burn-out patiënten een cognitieve gedragstherapie hadden ondergaan, voldeed 85 procent niet meer aan de diagnose burn-out of een andere diagnose. De cognitieve prestaties waren sterk verbeterd, maar nog steeds minder dan die van de gezonde proefpersonen. Deze bevindingen suggereren dat de cognitieve beperkingen van burn-out patiënten een structurele probleem zijn dat niet makkelijk te veranderen is.

Datum donderdag 18 april 2013
Tijd 13:00
Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Sociale Wetenschappen
Promovendus de heer drs. A. van Dam
Promotors prof. dr. E.S. Becker
Copromotors dr. G.P.J. Keijsers, dr. P.A.T.M. Eling
Titel promotie Studies on cognitive performance in burnout

Biografie

Arno van Dam (Vlaardingen, 1965) studeerde klinische psychologie in Leiden en is werkzaam bij GGZ Westelijk Noord Brabant, waar hij in zijn functie als klinisch psycholoog behandeling, management en wetenschappelijk onderzoek combineert. Hij deed zijn onderzoek bij GGZ- Westelijk Noord Brabant en een aantal vestigingen van HSK, een landelijke keten voor psychische zorg. Het promotieonderzoek is begeleid vanuit het Behavioural Science Institute.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen