Promotie: Onderbehandeling van patienten met extranodale non-Hodgkin lymfomen

Array

Non-Hodgkin lymfomen ontstaan meestal in een lymfklier, zogenaamde nodale lokalisatie. Ongeveer een derde ontstaat in weefsels en organen buiten de lymfklieren, genaamd extranodale lokalisaties. Richtlijnen voor stadiering en behandeling van non-Hodgkin lymfomen zijn veelal gebaseerd op studies van patiënten met nodale non-Hodgkin lymfomen. Marion Kuper-Hommel onderzocht of patiënten met extranodale non-Hodgkin lymfomen zich op dezelfde manier presenteren, hun lymfoom hetzelfde klinisch beloop heeft en hetzelfde behandeld wordt, en of de overlevingskans gelijk is aan die van patiënten met nodale non-Hodgkin lymfomen van hetzelfde type in hetzelfde stadium.

Datum
donderdag 25 april 2013
Tijd
13:00

Locatie
Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit
Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus
mevrouw drs. M.J.J. Kuper-Hommel
Promotors
prof. dr. J.H.J.M. van Krieken, prof. dr. J.W.W. Coebergh
Copromotors
dr. G. Vreugdenhil

promotie1Titel promotie
Extranodal lympomas of the MALT spectrum. Epidemiology, Pathogenesis and Clinical Features

Onderbehandeling van patiënten met extranodale non-Hodgkin lymfomenBeschrijving
Non-Hodgkin lymfomen ontstaan meestal in een lymfklier, zogenaamde nodale lokalisatie. Ongeveer een derde ontstaat in weefsels en organen buiten de lymfklieren, genaamd extranodale lokalisaties. Richtlijnen voor stadiering en behandeling van non-Hodgkin lymfomen zijn veelal gebaseerd op studies van patienten met nodale non-Hodgkin lymfomen. Marion Kuper-Hommel onderzocht of patiënten met extranodale non-Hodgkin lymfomen zich op dezelfde manier presenteren, hun lymfoom hetzelfde klinisch beloop heeft en hetzelfde behandeld wordt, en of de overlevingskans gelijk is aan die van patienten met nodale non-Hodgkin lymfomen van hetzelfde type in hetzelfde stadium. Voor dit onderzoek gebruikte ze de gegevens van de Integrale Kanker Centra Zuid & West en de Nederlandse Kankerregistratie. Ze toont onder andere aan dat patiënten met een extranodaal lymfoom in vele gevallen niet optimaal gestadieerd en behandeld worden. Kuper-Hommel pleit voor een betere samenwerking tussen de klinische specialismen en op internationaal niveau.

Biografie
Marion Kuper-Hommel (Geertruidenberg, 1967) studeerde Geneeskunde in Maastricht. In 2002 voltooide ze de opleiding tot internist-oncoloog. In 2005 verhuisde ze naar Hamilton, Nieuw-Zeeland, waar zij sindsdien werkzaam is als medisch oncoloog in Waikato District Health Board, een
tertiair regionaal oncologisch centrum. Sinds augustus 2011 is zij daar afdelingshoofd van de afdeling medische oncologie.

Bovenstaand onderzoek is begeleid vanuit de afdeling Pathologie van het UMC St Radboud, in samenwerking met het Integraal Kankercentrum Zuid (IKZ) en het Maxima Medisch Centrum in Eindhoven.

bron: Radboud Universiteit Nijmegen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen