Boehringer Ingelheim continueert groei in 2012

Array

farmacie_groot-300x199• Netto-omzet met 11,5 procent gestegen naar € 14,7 miljard
• Opnieuw hoge toekomstgerichte investering in R&D
• Omzet  PRADAXA® meer dan € 1 miljard
• Omzet Animal Health voor het eerst hoger dan € 1 miljard
• Verdere groei verwacht in het lopende boekjaar

Farmaceutisch concern Boehringer Ingelheim kijkt terug op een succesvol boekjaar 2012. Ondanks tal van uitdagingen wist het zijn winstgevende groei vast te houden. De netto-omzet steeg met 11,5 procent vergeleken met het jaar ervoor, naar € 14,7 miljard (na valutacorrectie +6,3 procent). Voor het lopende boekjaar verwacht de onderneming een verdere groei van 5 à 6 procent. Boehringer Ingelheim heeft nu meer dan 46.000 werknemers wereldwijd, een stijging van 5 procent.

“2012 was een jaar dat tot tevredenheid stemt – we zijn blij met de groei in de markt en het bedrijfsresultaat, maar ook met de voortgang van onze lopende projecten. We hebben talloze uitdagingen met succes het hoofd geboden,” zo kon professor Andreas Barner, voorzitter van de Raad van Commissarissen, meedelen tijdens de jaarlijkse persconferentie in Ingelheim. De onderneming blijft zich richten op innovaties uit eigen onderzoek en ontwikkeling. “Omdat we de toekomst van ons bedrijf willen veiligstellen vervolgen we deze strategie, hoewel de algemene situatie steeds moeilijker wordt,” voegde professor Barner eraan toe.

Geplande nieuwe introducties
In 2013 is Boehringer Ingelheim van plan een nieuw geneesmiddel voor de behandeling van longkanker op de markt te brengen. Naast diabetes moet oncologie de tweede nieuwe medische pijler van de onderneming worden. Verder zijn productintroducties met therapeutische voordelen gepland voor andere oncologische indicaties en voor COPD en astma, diabetes en hepatitis C. Boehringer Ingelheim richt zich met opzet niet uitsluitend op geneesmiddelen met een sterk verkooppotentieel, maar ook op onderzoek naar preparaten voor bijvoorbeeld de behandeling van de zeldzame ziekte idiopathische pulmonale fibrose. “We zetten ons daarnaast in voor onderzoek op gebieden die gekenmerkt worden door grote onvervulde medische behoeften die moeilijk te behandelen zijn en slechts enkele patiënten betreffen. Ook hier willen we een therapeutische bijdrage leveren, ongeacht de winstgevendheid ervan,” aldus professor Barner.

Gezonde financiering
“Onafhankelijkheid van de Boehringer Ingelheim bedrijvengroep is het voornaamste doel van de aandeelhouders. En dus zetten we op basis daarvan onze ondernemingsstrategie uit. Dit bepaalt onze prikkel om risico’s te nemen. Het bepaalt ook onze balansstructuur en verklaart waarom we inzetten op organische groei,” aldus Hubertus von Baumbach, lid van de Raad van Commissarissen en verantwoordelijk voor Financiën. “Boehringer Ingelheim rapporteerde afgelopen jaar een eigen vermogen van € 6,2 miljard en een eigenvermogensaandeel van 35,7 procent. Dat wijst op een gezonde financiering van de onderneming.”

Bedrijfsresultaat beïnvloed door hoge toekomstgerichte investering
Boehringer Ingelheim realiseerde in 2012 een bedrijfsresultaat van € 1,85 miljard. Dit resultaat werd beïnvloed door eenmalige effecten en opnieuw door grote investeringen in onderzoek en ontwikkeling. De totale investering in onderzoek en ontwikkeling en materiële vaste activa nam vorig jaar opnieuw sterk toe. Boehringer Ingelheim verhoogde haar R&D-uitgaven met 11 procent naar  € 2,8 miljard. De onderneming investeerde afgelopen jaar € 562 miljoen in materiële vaste activa, een stijging van ruim 23 procent vergeleken met 2011.

Omzetgroei in alle divisies
In externe vergelijkingen van de top 15 van farmaceutische ondernemingen is Boehringer Ingelheim opnieuw een van de snelst groeiende bedrijven. De drie bedrijfsonderdelen – Human Pharmaceuticals, Animal Health en Biopharmaceuticals – leverden ieder hun bijdrage aan de groei.

De onderneming realiseerde een omzet van €  13,1 miljard met Human Pharmaceuticals in 2012, wat overeenkomt met een groei van 12 procent ten opzichte van het jaar ervoor (na valutacorrectie +7,7 procent). Opnieuw leverde de divisie Prescription Medicines het leeuwendeel van de concernomzet, met een aandeel van 78 procent. De netto-omzet van deze divisie steeg met 13 procent (na valutacorrectie +7 procent) naar € 11,4 miljard. “Ons orale antistollingsmiddel PRADAXA® was het snelst groeiende geneesmiddel in de portefeuille, met een stijging van 76 procent,” vertelde de heer Von Baumbach. “In 2012 hebben we voor het eerst een omzet van meer dan € 1 miljard gegenereerd met PRADAXA®.” SPIRIVA®, voor de behandeling van chronische obstructieve luchtwegaandoeningen (COPD), is nog steeds verreweg het meest succesvolle geneesmiddel. De omzet steeg met 13 procent, naar € 3,6 miljard.

Ook de omzet van receptvrije geneesmiddelen steeg in 2012, met 7,8 procent (na valutacorrectie +4,7 procent) naar  € 1,5 miljard. Inmiddels is deze divisie goed voor tien procent van de netto-omzet van de onderneming. De belangrijkste merken zijn BUSCOPAN®, DULCOLAX® en BISOLVON®. In 2012 wist de omzet van BUSCOPAN® voor het eerst de drempel van € 200 miljoen te overschrijden. Boehringer Ingelheim behoort wereldwijd tot de zeven grootste fabrikanten van zelfzorgmedicijnen.

In de divisie Animal Health realiseerde Boehringer Ingelheim eveneens voor de eerste keer een omzet van meer dan €  1 miljard, oftewel zo’n 7 procent van de concernomzet, en een stijging van 8,8 procent vergeleken met het jaar ervoor (na valutacorrectie +3,8 procent). De varkensvaccins uit de productgroep Ingelvac vormden opnieuw de belangrijkste groeistimulator. INGELVAC CircoFLEX®, met een omzet van € 279 miljoen, is niet alleen het best verkopende merk van Animal Health, maar ook nog steeds in absolute zin het meest verkochte diervaccin ter wereld.

In 2012 verdiende Boehringer Ingelheim € 549 miljoen in Biopharmaceuticals. Dit komt overeen met een groei van 5,8 procent ten opzichte van het vorige boekjaar en vormt ongeveer 4 procent van de concernomzet.

Verkoopregio’s – groei in de volwassen markten
In de drie belangrijkste markten, de VS, Japan en Duitsland, wist Boehringer Ingelheim in 2012 een sterke omzetgroei en 60 procent van de groepsomzet te realiseren. In Duitsland steeg de omzet met 8,7 procent, in Japan met 15,3 procent en in de VS met 15,1 procent.

Vooruitzichten
In het lopende boekjaar verwacht Boehringer Ingelheim haar groei te kunnen voortzetten, met een omzetstijging van 5 à  6 procent. Bovendien streeft de onderneming ernaar deze groeifase de komende jaren te continueren.

Voor meer informatie over het boekjaar 2012 kunt u terecht op de website van Boehringer Ingelheim: http://www.boehringer-ingelheim.com/news/annual_press_conference.html.

Boehringer Ingelheim
De Boehringer Ingelheimgroep is één van de 20 toonaangevende farmaceutische bedrijven ter wereld. Vanuit het hoofdkantoor in het Duitse Ingelheim is het bedrijf wereldwijd actief, met 140 dochterondernemingen en ruim 46.000 werknemers. Sinds de oprichting in 1885 wijdt het familiebedrijf zich aan het onderzoeken, ontwikkelen, vervaardigen en vermarkten van nieuwe geneesmiddelen ter verbetering van de gezondheid en het welzijn van mensen dier.

Een centraal element van de bedrijfscultuur van Boehringer Ingelheim is de belofte om sociaal verantwoord te handelen. Betrokkenheid bij sociale projecten, de zorg voor werknemers en hun gezin en het bieden van gelijke kansen aan alle werknemers vormen de basis van de wereldwijde bedrijfsactiviteiten. Wederzijdse samenwerking en respect, milieubescherming en duurzaamheid zijn intrinsieke factoren bij alles wat Boehringer Ingelheim onderneemt.

In 2012 bereikte Boehringer Ingelheim een netto omzet van circa 14,7 miljard euro. De uitgaven voor R&D van receptplichtige geneesmiddelen vormden 22,5% van de omzet.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.boehringer-ingelheim.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen