Potentiële overnamekandidaat Ruwaard van Putten heeft het helemaal voor het zeggen

Array

ruwaard-van-putten1Over tot de orde van de dag
Hoe ‘vol vertrouwen’ kun je nog zijn over overnameonderhandelingen als je zo langzamerhand de naam begint te krijgen van het ziekenhuis dat niemand wil hebben. Bestuursvoorzitter Gerrit Jan van Zoelen van het Ruwaard van Putten ziekenhuis houdt de moed erin. Maar de gesprekken met de drie overnamekandidaten waarmee het ziekenhuis in onderhandeling was (Maasstad, Van Weel-Bethesda en Ikazia) zijn beëindigd omdat zij het financieel risico van overname te groot vonden. En het feit dat de banken, de zorgverzekeraars én het Waarborgfonds voor de Zorgsector zich bij deze visie aansluiten, spreekt boekdelen.

Dit plaatst Van Zoelen in een onmogelijke positie. Iedere overnamekandidaat die zich nu nog meldt, heeft min of meer carte blanche in het eisenpakket dat hij voor deze overname op tafel legt. ‘Niemand wil je, dus wees blij dat ik überhaupt interesse toon’. Op papier krijgt Van Zoelen steun van de gemeente Spijkenisse. Die is een actie begonnen voor behoud van het ziekenhuis. Enerzijds roept ze haar burgers op in een brief aan hun zorgverzekeraars hun zorgen te uiten over de dreigende sluiting van het ziekenhuis. Anderzijds vraagt ze alle gemeenteraadsfracties een soortgelijke brief te sturen naar de Tweede Kamer. Onder aan dergelijke gemeentelijke brieven staat altijd een standaardzinnetje: “…en gaat over tot de orde van de dag”. Precies dat is wat de Tweede Kamer zal doen. Edith Schippers heeft immers al laten weten geen ziekenhuizen meer te redden.

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer dagelijks een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Frank van Wijck

Frank van Wijck (www.evatekst.nl) is journalist en publicist. Hij blogt op www.artsenauto.nl dagelijks over de zorg.

Recente artikelen