Nieuw zorgstelsel verhoogt efficiency en kwaliteit maar kosten ziekenhuiszorg stijgen

Array

Sinds de introductie van het nieuwe zorgstelsel in 2006 is de efficiency toegenomen, de kwaliteit verbeterd, de wachttijd verkort, maar zijn de totale kosten fors gestegen doordat het aantal behandelingen bij de specialist is toegenomen. David Ikkersheim toont in zijn promotieonderzoek voor het eerst aan dat ziekenhuizen die bloot staan aan veel concurrentie beter presteren volgens patiënten; de patiëntervaringen in deze ziekenhuizen zijn beter. Verder blijkt uit zijn onderzoek dat ziekenhuizen die gedwongen werden de ervaringen van patiënten over hun prestaties online te zetten, zichzelf sneller verbeteren dan ziekenhuizen die deze ervaringen niet openbaar maken.

Ikkersheim onderzocht ook wat toekomstige strategieën moeten zijn om de zorg betaalbaar te houden en de kwaliteit te verbeteren. Hieruit blijkt dat in de toekomst twee zaken essentieel zijn. geld-en-zorg-212Ten eerste het openbaar maken van vergelijkbare uitkomsten van zorg, bijvoorbeeld de overlevingscijfers bij kanker en dit waar nodig afdwingen door zorgverzekeraars en de overheid. Ten tweede het anders inrichten van het ziekenhuislandschap: meer gespecialiseerde centra die via hogere volumes (meer patiënten per jaar) topkwaliteit van zorg efficiënter leveren. Dit betekent niet automatisch fuseren van instellingen maar vooral het opbouwen van een specialiteit per ziekenhuis. Ikkersheim: “De stelselwijziging heeft veel goeds gebracht, maar de kosten moeten onder controle komen. Door in te zetten op gespecialiseerde ziekenhuizen die hun uitkomsten openbaar maken aan patiënten en zorgverzekeraars, moet het mogelijk zijn om de kostenstijging van ziekenhuizen in lijn te brengen met de groei van de economie. Het blijkt dat goede zorg meestal ook goedkope zorg is omdat complicaties erg kostbaar zijn.”

Datum: 13-05-2013
Tijd: 15.45
Locatie: Aula
Titel: The Dutch health system reform: creating value
Spreker: D.E. Ikkersheim
Promotor: prof.dr. M.W. van Tulder, dr. A.H.E. Koolman, dr. M. Berg
Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen
Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen
Evenementtype: Promotie

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen