Goed resultaat en meer verzekerden voor Coöperatie VGZ

Array

VGZCoöperatie VGZ heeft in 2012 een resultaat na belastingen geboekt van 150 miljoen euro, tegen 27 miljoen euro in 2011. De stijging is vooral het gevolg van hogere beleggingsopbrengsten en een verbeterd premie-schaderesultaat. Daarbij is een eenmalige last genomen van 120 miljoen voor zorgkosten uit het buitenland, ontvangen via het CVZ vanuit voorgaande jaren. De omzet van Coöperatie VGZ daalde licht tot 9,9 miljard, terwijl het aantal verzekerden in de campagne eind 2012 toenam met 78.325 tot 4,2 miljoen.

Zorginkoop
Op het gebied van zorginkoop heeft Coöperatie VGZ in 2012 veel aandacht besteed aan het versterken van de samenwerking tussen partijen in het veld. Zo heeft de zorgverzekeraar met vijf gemeentes convenanten gesloten voor de invoering van wijknetwerken. Daarnaast is Coöperatie VGZ samen met zorgverleners in drie regio’s pilots gestart met populatiegebonden afspraken. Deze pilots hebben onlangs formeel de status van proeftuin gekregen van het ministerie van VWS.
“De kwaliteit van de zorg in Nederland is goed, maar er is nog genoeg ruimte voor verbetering”, aldus Rob Hillebrand, voorzitter Raad van Bestuur bij Coöperatie VGZ. “Door eenvoudige zorg dichter bij de klant te organiseren, kunnen we de kosten van de zorg verlagen en tegelijk de kwaliteit en klantbeleving verbeteren. Goede samenwerking met onder andere gemeentes en zorgverleners, maar ook de klant zelf, is daarbij cruciaal.”

Beleggingen en solvabiliteit
Coöperatie VGZ voert een prudent beleggingsbeleid gericht op behoud van het belegd vermogen en realiseert vanuit die basis een optimaal beleggingsrendement. In 2012 leidde dat tot een positief beleggingsresultaat van 90 miljoen.
De solvabiliteit van Coöperatie VGZ is afgenomen van 174% eind 2011 tot 160% eind 2012. Deze daling was vooral het gevolg van de aangescherpte solvabiliteitseisen van De Nederlandsche Bank (DNB). Operationeel steeg de solvabiliteit met 11%, vooral door het positieve resultaat na belastingen. Met 160% is de solvabiliteit gezond en boven de door DNB gestelde norm.

Zorgverzekeringen
In 2012 heeft Coöperatie VGZ de zorgverzekering Bewuzt geïntroduceerd. Bewuzt is de eerste zorgverzekering die een no-claim hanteert op de aanvullende verzekeringen. Deze zorgverzekering heeft twee awards gewonnen van de onafhankelijke vergelijkingssite Verzekeringssite.nl: De ‘Beste Nieuwkomer Zorgverzekering 2013′ en de Bronzen Award ‘Beste Keuze Zorgverzekering 2013′.

Jaarverslag 2012 Coöperatie VGZ

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen