Nederlandse onderzoeker wint Europese Gold Medal

Array

genenDe EMBO Gold Medal 2013 gaat naar de Nederlandse onderzoeker Thijn Brummelkamp (37), werkzaam in het Nederlands Kanker Instituut, het onderzoeksgedeelte van het Antoni van Leeuwenhoek. Brummelkamp krijgt deze grote Europese prijs, waarvan er per jaar maar één wordt uitgereikt, voor zijn onderzoek naar genen die een rol spelen in ziekten.

Wereldwijd gebruikte methode
In 2002 ontwikkelde Brummelkamp een eenvoudige, betrouwbare methode om een grote hoeveelheid genen tegelijk uit te kunnen schakelen met behulp van RNA-interferentie. Deze methode, die tegenwoordig wereldwijd gebruikt wordt, maakt het mogelijk om specifieke informatie te krijgen over de functie en rol van genen die een rol spelen bij verschillende ziekten, waaronder kanker. Het artikel in Science, waarin hij deze methode publiceerde, is inmiddels duizenden malen geciteerd.

Whitehead Fellow
In 2003 promoveerde Brummelkamp cum laude aan de Universiteit Utrecht. In datzelfde jaar ontving hij tevens de Antoni van Leeuwenhoek Prijs, onder meer voor dit veel geciteerde onderzoek, dat plaatsvond in het Nederlands Kanker Instituut. Na zijn promotie werd hij gevraagd om zijn eigen onderzoeksgroep op te zetten als Whitehead Fellow in het prestigieuze Whitehead Institute in Cambridge (Verenigde Staten). In 2011 keerde hij met zijn onderzoeksgroep terug naar Amsterdam.

Bacteriën en virussen
Een belangrijke vraag waar Brummelkamp zich de laatste jaren op richt is hoe bacteriën en virussen zich toegang verschaffen tot de cellen van de mens. Ook hiervoor ontwikkelden Brummelkamp en zijn groep een genetisch modelsysteem, dat zij toepassen om nieuwe eiwitten te identificeren die bacteriën en virussen gebruiken. Zo ontdekten zij recent dat het extreem dodelijke ebolavirus zich toegang tot een cel verschaft via een eiwit dat normaal gesproken betrokken is bij het transport van cholesterol. Volgens de EMBO “opent dergelijk onderzoek de deur naar nieuwe benaderingen en strategieën voor de behandeling van door bacteriën en virussen veroorzaakte ziekten”.

Uitreiking
De EMBO Gold Medal wordt eens per jaar uitgereikt en is bestemd voor jonge onderzoekers (onder de 40) die excelleren op het gebied van de life sciences. In het verleden hebben al diverse toonaangevende Europese onderzoekers deze eervolle prijs ontvangen. Aan de prijs is een bedrag van tienduizend euro verbonden. De officiële uitreiking vindt plaats op 22 september, tijdens het congres van de EMBO, in Amsterdam.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen