Altijd inleiden bij 42 weken, minder risico’s voor moeder en kind bij een bevalling

Array

Zwangerschap van 42 weken altijd inleiden
Alle vrouwen die 42 weken zwanger zijn, zouden standaard een inleiding (kunstmatige opwekking bevalling) moeten krijgen. Langer afwachten op een bevalling brengt namelijk grotere risico’s voor moeder en kind met zich mee. Dat concludeert klinisch verloskundige Corine Verhoeven van Máxima Medisch Centrum na medisch- wetenschappelijk onderzoek. Zij promoveert met haar onderzoek op 16 mei aan de Universiteit van Amsterdam.

In Nederland zijn vijf tot tien procent van de zwangere vrouwen ‘over tijd’: de zwangerschap duurt langer dan 42 weken. Om problemen vóór te zijn, worden zij verwezen naar de gynaecoloog en moeten daarom in het ziekenhuis bevallen. Op basis van controlemetingen in het ziekenhuis bij moeder en kind brengt men de bevalling daar kunstmatig op gang (inleiding) óf wacht men een natuurlijke bevalling af.
zwangerVerhoeven raadt naar aanleiding van haar promotieonderzoek aan om bij 42 weken zwangerschap altijd in te leiden en niet langer te wachten tot de bevalling zelf inzet. Uit haar onderzoek blijkt dat inleiden niet leidt tot meer spoedkeizersneden en dat afwachten vanaf 42 weken grotere risico’s met zich meebrengt voor moeder en kind, dan het kunstmatig opwekken van de bevalling.

Daarnaast onderzocht Verhoeven bij een normale bevalling (bevalling tussen 37 en 42 weken zwangerschap) de betrouwbaarheid van twee bestaande modellen of de kans op een keizersnede na inleiding voorspeld kan worden. Beide modellen blijken niet te voldoen: ze hebben een geringe voorspellende waarde en schatten de kans op een keizersnede bovendien te hoog in.

Ook andere testen en ingrepen (interventies) die Verhoeven onderzocht voorspellen de kans op een keizersnede na een inleiding niet goed. Verhoeven noemt het verontrustend dat het aantal interventies in de verloskundige zorg, waar het meestal gaat om gezonde moeders en baby’s met een kleine kans op complicaties, toeneemt zonder dat deze aantoonbaar leiden tot betere uitkomsten.

Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw worden er steeds meer keizersneden uitgevoerd. Een keizersnede is een relatief veilige ingreep, maar het risico op complicaties is groter dan bij een natuurlijke (vaginale) bevalling. Niet alleen vanwege de operatie zelf, maar vooral ook voor toekomstige zwangerschappen. Het is daarom belangrijk dat we ons inspannen om juist vrouwen die voor de eerste keer bevallen een zo groot mogelijke kans op een vaginale baring te geven.

Promotieonderzoek Corine Verhoeven, klinisch verloskundige

Corine Verhoeven promoveert op 16 mei aan de Universiteit van Amsterdam op haar proefschrift getiteld ‘Management of term and postterm pregnancy’. Prof. dr. Ben Willem Mol en prof. dr. Guid Oei van Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven zijn haar promotoren. Verhoeven voerde haar promotieonderzoek uit in het MMC. In 2007 voltooide zij cum laude de Master Verloskunde aan AMC-UvA Amsterdam. Haar afstudeerthesis werd beloond met de Bertie Huidekoperprijs.

Bron: MMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen