Risico op hart- en vaatziekten bij diabetes vaak overschat

Array

Risicomodellen die huisartsen gebruiken om de kans op hart- en vaatziekten te voorspellen bij patiënten met type 2 diabetes, blijken slechts middelmatig te werken. Die conclusie trekt Susan van Dieren van het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde van het  UMC Utrecht in het onderzoek waarop zij vandaag (16 mei) promoveert. Het risico op hart- en vaatziekten wordt vaak overschat, waardoor patiënten  mogelijk overbehandeld worden. Van Dieren verrichtte haar onderzoek binnen het onderzoeksproject PREDICCt van topinstituut CTMM (Center for Translational Molecular Medicine), dat werkt aan betere markers in het bloed om risico’s op hart- en vaatproblemen te voorspellen.  Dit CTMM-project kwam tot stand met financiële steun van de Nederlandse Hartstichting, het Diabetes Fonds en de Nierstichting.

hart-en-vaatziektenPatiënten met type 2 diabetes hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Om dit risico goed te kunnen inschatten en patiënten adequaat te behandelen, worden zogenoemde risicomodellen gebruikt door huisartsen. Volgens Van Dieren is er een tiental risicomodellen beschikbaar specifiek gericht op diabetespatiënten, maar functioneren die allemaal slechts middelmatig. “De meeste risicomodellen weten maar matig onderscheid te maken tussen patiënten die hart- en vaatziekten gaan ontwikkelen en patiënten die dit niet zullen krijgen”, zegt Van Dieren. “Terwijl deze modellen wel in internationale richtlijnen voor de behandeling van patiënten met diabetes staan.”

Ze concludeert bovendien dat de risico’s vaak te hoog worden ingeschat. “Dan worden patiënten mogelijk verkeerd geïnformeerd, maar kan er ook sprake zijn van overbehandeling.” Het is de eerste keer dat een inventarisatie van alle beschikbare risicomodellen werd gemaakt waarbij alle modellen werden gevalideerd en vergeleken.

Susan van Dieren promoveert 16 mei om 10:30 uur in het Academiegebouw aan het Domplein in Utrecht. Haar onderzoek werd gefinancierd door CTMM.

Bron: CTMM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen