Vidi-subsidie voor talentvolle wetenschappers VU en VUmc

Array

Talentvolle wetenschappers van VU medisch centrum (VUmc) en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) krijgen een Vidi-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De wetenschappers ontvangen maximaal 800.000 euro om een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep op te bouwen.

Rosa Bulo
Fossiele brandstoffen leveren niet alleen energie, maar zijn ook bouwstoffen voor consumentenproducten als medicijnen en plastic. Om te helpen bij de noodzakelijk overstap naar duurzame bronnen zoals hout, ontwikkelen de onderzoekers computerprogramma’s om de complexe scheikunde te simuleren die daarbij hoort.
onderzoek researchEtto Eringa (VUmc)
Muizen met een voorstadium van diabetes stapelen vet op rondom hun bloedvaten. De onderzoekers gaan uitzoeken hoe dit ‘vaatvet’ orgaandoorbloeding en suikeropname reguleert door dit vet in mensen in detail te analyseren en in muizen gericht te manipuleren.

Daan Geerke
Medicijnafbraak door Cytochroom P450 leverenzymen speelt een belangrijke rol bij ongewenste bijwerkingen en mogelijk falen van medicijnen. Om het proces van medicijnontwikkeling te verbeteren, zullen de onderzoekers computermethoden ontwikkelen voor nauwkeurige en efficiënte voorspelling van medicijnafbraak door Cytochroom P450-enzymen.

Edith Houben
De tuberculosebacterie scheidt een arsenaal aan eiwitten uit om ons aan te tasten. Deze eiwitten moeten getransporteerd worden over de bijzonder ondoordringbare celwand van de dodelijke ziekteverwekker. De onderzoekers bekijken hoe het ingenieuze eiwittransportsysteem, dat deze uitweg verzorgt, precies functioneert.

Wouter Roos
Ondanks alle afweermechanismes van cellen zijn virussen erg succesvol in het binnendringen van cellen. Met geavanceerde tast- en lichtmicroscopen gaan de natuurkundigen dit proces op moleculaire schaal bestuderen. Hierdoor zal eindelijk worden opgehelderd hoe deze virale nanopiraten zo effectief cellen kunnen enteren.

Sophie van der Sluis (VU/VUmc)
Veel menselijk gedrag is erfelijk, maar veranderlijkheid en complexiteit van gedrag bemoeilijken identificatie van betrokken genen. Om toch de onderliggende biologie van gedrag te ontrafelen, ontwikkelen de onderzoekers nieuwe genetische analysemethodes, waarin de veelzijdigheid en dynamiek van gedrag tot uiting komen.

Bron: VUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen