Baby’s leven gered met baanbrekende 3D-print

Array

Baby’s leven gered met baanbrekende 3D-print, een luchtpijpspalk van de Universiteit van Michigan, dat zijn ademhaling herstelde.
Bioresorbeerbare spalk gebruikt met succes toegepast  bij levensbedreigende tracheobroncho-aandoeninh, en beschreven in New England Journal of Medicine. Met behulp van een 3D-printeris een spalk voor de luchtpijp van een baby gemaakt en hebben artsen van het C.S. Mott Children’s Hospital van de Universeit van Michigan in Ann Arbor het leven van een baby gered. Dat meldt de NOS. Omdat het kindje niet lang meer te leven had, werd besloten de techniek zo spoedig mogelijk goed te keuren. Het kindje lijdt aan een ziekte die ervoor zorgt dat het kraakbeen in zijn luchtpijp niet erg sterk is, waardoor hij regelmatig in ademnood kwam.KNO-arts Glenn Green en een biomedisch technoloog een stent ontwikkeld om de luchtpijp open te kunnen houden. Met behulp van een scan werd de vorm van de luchtpijp vastgesteld en vervolgens uitgeprint met een 3D-printer.

GandH3_0Wetenschappers aan de universiteit van Michigan experimenteren al langer met 3D-geprinte hulpmiddelen. De baby stopte regelmatig met ademhalen door een te zwak kraakbeen rond een luchtpijpvertakking. De stent is gemaakt van een bioresorbeerbaar materiaal en zal langzaam door het lichaam worden geabsorbeerd. Over drie jaar is het materiaal door het lichaam opgelost,tegen die tijd zou de luchtpijp een nieuwe vorm aangenomen moeten hebben en zelfstandig moeten functioneren.  De onderzoekers hebben contact gezocht met de Food and Drug Administration (FDA), om versnelde goedkeuring voor de stent te krijgen. In februari was het zo ver en werd het spalkje geplaatst. Drie weken na de plaatsing werd de baby van de beademing gehaald en waren de ademhalingsproblemen van de baby voorbij.

“Dit is echt het hoogtepunt van mijn carrière. Om iets te maken waarmee je iemand’s leven kan redden, is een prachtgevoel”, aldus Green. De spalk zal maximaal drie jaar in de luchtpijp van het kind aanwezig blijven, het zal langzaam oplossen. In die periode moet het kind voldoende kraakbeen hebben kunnen ontwikkelen om zelfstandig te kunnen ademhalen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Baby’s leven gered met baanbrekende 3D-print"

  1. 3D-print gebruiken om een perfect passende (tijdelijke?) prothese te maken is echt geniaal nieuws!!

    Ik zag op de Prinsengracht Amsterdam ook een bedrijf met 3D-printers, en ik moest meteen denken aan het concept oefensituaties met georint 3-D materiaal ten behoeve van chirugie (bijvoorbeeld voor specifieke anatomische kennis zoals bijvoorbeeld het verzorgingssysteem van aanvoeraders in het hoofd bij een patient als voorverkenning op een practische ingreep. De hardheid/dichtheid van het print-materiaal is natuurlijk dan wel van een hiervoor geschikte samenstelling.

    Er zijn ook hele goede ontwikkelingen in de zorg! Geweldig Nieuws!

Comments are closed.

Recente artikelen