Patient in OLVG intensief begeleid na openhartoperatie

Array

drempelPatienten die een openhartoperatie in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam ondergaan, kunnen voortaan voor nazorg terecht bij een nieuw spreekuur. Het Hartcentrum van het OLVG start het spreekuur Nazorg openhartoperatie om patienten te helpen de draad zo goed mogelijk op te pakken na deze ingrijpende operatie. Bovendien verwacht het Hartcentrum OLVG met dit nieuwe spreekuur problemen bij de patient sneller vast te kunnen stellen en indien mogelijk op te lossen.

Spreekuur
Na een openhartoperatie kunnen patienten – zoals bij iedere operatie – vragen hebben over bijvoorbeeld medicijngebruik of andere zaken. Ook is het niet altijd makkelijk bepaalde (ongezonde) gewoonten af te leren. Met het spreekuur Nazorg openhartoperatie in het OLVG begeleidt een verpleegkundig specialist de patient gedurende drie maanden.

Verpleegkundig specialist Paul Westgeest houdt samen met zijn collega Mieke van Duinen dit nieuwe spreekuur: “Wij richten ons vooral op de medische controle en het herstel van de patient. Daarnaast bieden we verpleegkundige begeleiding zoals hoe (snel) de patient lichamelijke inspanning weer kan oppakken en uitbreiden. Ook gaan we in gesprek met de patient en de eventuele partner over leefgewoontes.”

Laagdrempelig
Naast afspraken in het ziekenhuis, kan de patient ook via e-mail en een telefonisch spreekuur vragen stellen aan de verpleegkundig specialist. Westgeest: “De patient kan op een makkelijke manier in contact komen met het ziekenhuis om vragen en onduidelijkheden te bespreken. Ook huisartsen, wijkverpleegkundigen en mantelzorgers kunnen bij ons terecht als er vragen zijn over een patient. We hebben het spreekuur bovendien zo ingericht dat we altijd snel kunnen overleggen met een cardioloog en/of cardio-thoracaal chirurg.” Voorheen kwam de patient zes weken na ontslag uit het ziekenhuis bij de cardioloog voor de eerste controle. Nu is dat na drie maanden. Westgeest: “Door onze intensieve begeleiding zijn dan al veel vragen van de patient beantwoord. Hierdoor kan de cardioloog zich volledig richten op eventuele complexe medische zaken.”

Hartcentrum OLVG
Het Hartcentrum OLVG doet jaarlijks zo’n achthonderd openhartoperaties, waarvan tweehonderd patienten onder behandeling staan van een cardioloog in het OLVG. De patienten van het OLVG kunnen gebruik maken van dit nieuwe spreekuur. De overige patienten kunnen voor nazorg terecht bij hun eigen ziekenhuis.
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen