App voor betere communicatie met beademde IC-patienten

0
468

De afdeling Intensive Care van het UMC St Radboud heeft een nieuwe iPad-app ontwikkeld voor IC –patiënten, genaamd voICe. Hiermee kunnen IC patiënten die aan de beademing liggen, en dus niet kunnen praten, veel gemakkelijker met hun naasten en met zorgprofessionals communiceren.Tot nu toe communiceren patiënten die aan de beademing liggen met liplezen of een letterbord.
Voor alle betrokkenen is dit niet optimaal en geeft het soms aanleiding tot onbegrip, frustratie en machteloosheid. Daarom bedacht Judith van Kol (kinder IC verpleegkundige) een applicatie voor de iPad, die ze samen met Pieter Reintjes (senior IC verpleegkundige) en Willem Roudijk (adviseur patiëntenzorg IC) verder ontwikkelde.

voICe app icoBetere communicatie
De app voICe heeft een schrijf- en toetsenbordscherm en is daarnaast speciaal gericht op de mogelijkheden en beperkingen van een IC patiënt. De patiënt kan door het aanraken van pictogrammen aangeven ergens behoefte aan te hebben of een probleem of gemoedstoestand duidelijk maken. Na het aanraken van een pictogram spreekt de app uit wat de patiënt wil vertellen. VoICe-thema’s zijn onder meer; mijn gevoelens, mijn lichaam, mijn behandeling, mijn verzorging en mijn ontspanning. Voor kinderen is een speciaal ontspanningsscherm ontwikkeld.
Het onderwerp ‘pijn’ krijgt extra aandacht. Een patiënt kan in de app aangeven waar hij pijn heeft en hoeveel pijn. Ook kunnen familieleden videoboodschappen opnemen voor de patiënt. Het gebruik van voICe vraagt weinig spierkracht en motoriek en is eenvoudig en begrijpelijk voor iedereen.

 

De app is ook te bedienen met een eenknopssysteem door gebruik te maken van een kleine adapter voor de iPad. Hierdoor kunnen ook mensen met een afwezige handmotoriek – denk aan aandoeningen met verlammingen als gevolg – de pictogrammen scannen, kiezen en activeren met een enkele light pressure knop, een lipbel, een blaasbel of andere speciale bedieningsknop. Dit is een belangrijke ontwikkeling, omdat er tot nu toe voor hen zeer weinig andere eenvoudige communicatietechnieken voorhanden zijn.

 

De makers hopen met voICe  de communicatiemogelijkheden voor beademde IC patiënten sterk te verbeteren. Alle IC-units en de Medium Care van het UMC St Radboud hebben inmiddels een iPad met voICe en sinds vorige week is de app in gebruik genomen. Ook andere ziekenhuizen en zorgorganisaties kunnen gebruik maken van deze app, aangezien voICe beschikbaar is  is in de App Store.

Zie voor meer informatie en een introductiefilmpje de voICe-website: www.voice-intensivecare.nl

 

 

Vorig artikelUMCG boekt positief financieel resultaat in 2012
Volgend artikelOok onbewust ervaart anorexiapatiënt lichaam als dikker
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.