Langer gebruik van tamoxifen reduceert borstkanker recidief beter

Array

Borstkanker recidiveert minder waarschijnlijk als de vrouwen tamoxifen gedurende 10 jaar gebruiken, in plaats van de aanbevolen vijf jaar, volgens een Britse studie. De studie was een onderdeel van een groter internationaal proces waarbij dezelfde resultaten vorig jaar al bekend werden.

“dit is heel positief omdat het de tweede proef op een uitkering voor 10 jaar te tonen ten opzichte van vijf jaar,” zei Dr Sandra Swain, medisch directeur van het Cancer Institute in Washington Hospital Center en voorzitter van de American Society of Clinical Oncology, of ASCO . ‘Het is niet alleen belangrijk in de VS, maar wereldwijd. Het is een zeer goedkope geneesmiddel. ASCO
Ongeveer 70 procent van de borstkankers zijn oestrogeen-receptor positieve, wat betekent dat ze worden gevoed door het hormoon. ASCO richtlijnen stellen nu dat vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker tamoxifen gedurende vijf jaar zouden moeten nemen. Voor postmenopauzale vrouwen adviseert de richtlijn raloxifene. Deze nieuwste bevindingen, werden gepresenteerd op de jaarlijkse vergadering ASCO in Chicago dit weekend. Wel waren er hinderlijke bijwerkingen door het langere tamoxifen gebruik, maar deze wegen niet op tegen de  algemene voordelen van de risico’s.

Onderzoekers schatten dat  bij een gebruik van 10 jaar van het geneesmiddel de kans op een recidief en daardoor de borstkankersterfte met een derde in de eerste 10 jaar en de helft daarna wordt gereduceerd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen