Laag vitamine K en aderverkalking

bloed aderverkalkingEen hoge inname van vitamine K gaat samen met een lager risico op aderverkalking en hart- en vaatziekten. Gerdien Dalmeijer van het UMC Utrecht onderzocht of de activatie van het eiwit matrix-Gla (MGP) daarin een rol speelt. Haar hypothese was dat een lage vitamine K inname er voor zorgt dat er minder MGP wordt geactiveerd en dat hierdoor meer aderverkalking optreedt. Dit kan vervolgens leiden tot hart- en vaatziekten.

Dalmeijer toont aan dat een hoge vitamine K inname leidt tot een daling van de hoeveelheid inactief MGP in het bloed. Met andere woorden, de concentratie van inactief MGP in het bloed kan gebruikt worden als bio-marker voor vitamine K inname. Ook toont ze aan dat een hoge concentratie inactief MGP in het bloed, een gevolg van lage vitamine K inname, is geassocieerd met meer aderverkalking. Tevens vond ze dat een hoge concentratie inactief MGP in het bloed samenging met een hoger risico op hart- en vaatziekten. Maar dit gold alleen in een hoog-risicogroep, diabetes type 2 patienten, en niet in de algemene populatie.

Gerdien Dalmeijer zegt: “Mijn onderzoek heeft aangetoond dat een lage vitamine K inname en status samengaat met meer aderverkalking en hartvaatziekte risico in een hoog risico populatie van diabetes patienten. Deze relatie kan mogelijk verklaard worden door een verhoogd gehalte aan inactief
matrix-Gal eiwit, wat in zijn actieve vorm aderverkalking kan remmen.”

Op basis van dit onderzoek wordt aanbevolen om verder onderzoek te doen (1) naar de inname van vitamine K met de voeding, (2) naar de relatie tussen inname van vitamine K en inactief MGP in het bloed, (3) naar de relatie tussen de verschillende fracties van MGP in het bloed en de verschillende vormen aderverkalking, progressie van vasculaire calcificatie en specifieke cardiovasculaire eindpunten, (4) of langdurige vitamine K therapie (en de daaruit resulterende verlaging van inactief MGP in het bloed) kan leiden tot minder aderverkalking, en (5) naar de basale processen die verband houden met synthese, transport, activering en de-activering van MGP.

Gerdien Dalmeijer promoveert op 11 juni aan het UMC Utrecht. Prof. dr. ir. Yvonne van der Schouw en dr. ir. Joline Beulens begeleidden het onderzoek, dat deels mogelijk werd gemaakt door een subsidie van de Nederlandse Hartstichting. Gerdien werkt nu als postdoctoraal onderzoeker bij het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde van het UMC Utrecht.

Referentie:
Dalmeijer G (2013). Is matrix Gla protein the link between vitamin K and cardiovascular disease risk? Thesis. Utrecht University, Utrecht, the Netherlands
Bron: Nieuwsbank.nl