Nieuwe app met C(U)RB-65 / PSI risicoscoremodellen

Array

appsErnst pneumonie snel en eenvoudig in te schatten met smartphone
Vanaf begin april is de nieuwe C(U)RB / PSI risicoscore app beschikbaar voor Apple. Deze app is een handig hulpmiddel voor artsen in de eerste en tweede lijn om een inschatting te maken van de ernst van een pneumonie. De parameters van de betreffende patiënt worden ingevoerd op de smartphone, waarna de uitslag direct afgelezen kan worden op het scherm. De gebruiker kan de uitslag naar zijn e-mailadres sturen voor in het (elektronisch) dossier. De app is verkrijgbaar via de AppStore en kan voor 1,79 euro gedownloaded worden. Lezers van de nieuwsbrief van www.pneumonie.nl krijgen de app gratis.

Pneumonie.nl is een website over pneumonieën voor en door medische professionals, met als doel om alles wat de professional wil weten op dit gebied te bundelen op één centrale plek. De website is constant in beweging om de inhoud actueel en volledig te houden. De meest recente ontwikkeling is het beschikbaar komen van de C(U)RB-65 / PSI risicoscore app. De inhoudelijke invulling van de website staat onder auspiciën van een onafhankelijke redactieraad, bestaande uit:, Prof. Dr. Richard Dekhuijzen (woordvoerder namens de redactieraad), Dr. Alfred Sachs Prof., Dr. Wim Boersma, Dr. Joop de Langen en Prof. Dr. Jan Verhoef. De website www.pneumonie.nl wordt mogelijk gemaakt door Pfizer.

Wat is er op pneumonie.nl te vinden?

ü  Description: pneumonieActueel nieuws.

ü  De stand van zaken met betrekking tot incidentie, diagnostiek en beleid.

ü  Antwoorden op veel gestelde praktijkvragen.

ü  Online risicoscoremodellen (zoals CRB-65, CURB-65 en PSI).

ü  Beeldenbank met video’s en presentatiemateriaal (rechtenvrij).

ü  Aparte sectie voor huisartsen.

ü  Geaccrediteerde online nascholing: ‘Infectieziekten bij ouderen voor huisartsen’.

Over pneumonie
Pneumonieën komen in Nederland vaak voor. Per jaar komt een huisartsenpraktijk met duizend patiënten zeven tot tien keer in aanraking met een pneumonie. Meestal kan de diagnose worden gesteld zonder aanvullend onderzoek en is de aandoening goed en relatief eenvoudig te behandelen met antibiotica. De beoordeling van de ernst en het risico bepaalt de noodzaak om al dan niet door te verwijzen naar de longarts. Het aantal ziekenhuisopnamen i.v.m. pneumonie in Nederland neemt jaarlijks toe. Er worden jaarlijks meer dan 35.000 mensen opgenomen met de diagnose pneumonie, in 2009 waren dat 36.425 mensen. Pneumonie treedt vooral op bij risicogroepen (kinderen, ouderen en chronisch zieken). De belangrijkste verwekker is S. pneunomiae. Op de tweede plaats staan Haemophilus influenzae en Mycoplasma pneumoniae. Andere ziekteverwekkers zijn Chlamydia pneumoniae, Staphylococcus aureus en Legionella pneumophila.

De C(U)RB-65 / PSI risicoscore app is ontwikkeld door Pfizer.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen