Oncologieverpleegkundigen Saxenburgh Groep gaan bloedprikken aan huis

Array

bloedonderzoekMet ingang van 1 juni komen de oncologieverpleegkundigen van de Saxenburgh Groep als pilot bij patiënten thuis voor het prikken van bloed. Het gaat hier in eerste instantie om twee groepen patiënten die behandeld worden met chemotherapie. Het bespaart de veelal behoorlijk zieke patiënt een extra gang naar het ziekenhuis.

“Van patiënten horen wij, dat zij het als belastend ervaren regelmatig naar het ziekenhuis te moeten komen voor ogenschijnlijk onbelangrijke dingen, zoals het prikken van bloed, maar die van hen wel extra inspanning vragen. Omdat ze door hun ziekte vaak weinig energie over hebben en ook al regelmatig een beroep moeten doen op hun mantelzorgers, hebben we gezocht naar mogelijkheden om de zorg naar de patiënt thuis te brengen,” vertelt Edwin Frenay van ’t Veen, zorgondernemer oncologie in de Saxenburgh Groep. Die mogelijkheden zijn gevonden in een samenwerking met Medizorg. “Deze extra service sluit volledig aan bij de missie van Medizorg; thuisbehandelingen leveren waarbij zo min mogelijk inbreuk wordt gemaakt op de levenskwaliteit van patiënten. Bloedafname door de verpleegkundigen thuis geeft gemak en dat is precies de service die wij willen bieden”, aldus Jan Fernhout, Manager Verpleegkundigen Medizorg.

Regie
Patiënten met non-Hodgkin-lymfoom1 en adjuvante mammacarcinomen2 kunnen vanaf 1 juni de oncologieverpleegkundige thuis verwachten voor het prikken van bloed. Gekozen is voor juist deze twee groepen; de ene groep omdat bij hen regelmatig extra controles nodig zijn en de andere omdat ze vaak nog een jong gezin hebben. “Bovendien krijgen deze patiënten op deze manier zo min mogelijk verschillende gezichten om zich heen en houdt de oncologieverpleegkundige de regie,” geeft Frenay van ’t Veen aan. Aan de pilot is tevens een onderzoek verbonden naar patiënttevredenheid, belasting voor de patiënt en kwaliteit van zorg in relatie tot therapietrouw.

Vertrouwensrelatie
Anneloes Spijkers is één van de oncologieverpleegkundigen die op huisbezoek gaat. “We zijn voorzichtig al gestart bij enkele patiënten. Omdat ik jaren in de thuiszorg heb gewerkt, weet ik uit ervaring dat je een andere band hebt met de patiënt dan wanneer je deze alleen maar binnen de muren van het ziekenhuis ziet. Je krijgt meer een vertrouwensrelatie, eventuele drempels worden verlaagd. Tijdens het huisbezoek kun je bijvoorbeeld alvast ingaan op de mogelijke bijwerkingen van de chemokuur.” Spijkers ziet de pilot graag voortgezet en de service het liefst nog uitgebreid naar palliatieve (niet te genezen) patiënten. “Deze mensen moeten al zo vaak naar het ziekenhuis, nu kunnen ze gewoon in hun eigen huishouden blijven. Dan kunnen we voor nog meer voldoening en kwaliteit zorgen.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen