Hoe weinig is medisch beroepsgeheim waard?!

Array

Nu bekend is geworden dat medisch centrum VUmc en productiebedrijf Eyeworks hebben een transactie geaccepteerd van resp. 30.000 en 20.000 euro, heb ik vooral een nieuwe vraag. Want hoe kan het dat uw en mijn medische geheim maar zo weinig waard is. Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam is namelijk wel van oordeel dat VUmc zich schuldig heeft gemaakt aan opzettelijke schending van het medisch beroepsgeheim. Daarnaast hebben het medisch centrum en de producent beelden en gesprekken opgenomen zonder dat dit vooraf voldoende kenbaar is gemaakt. Om die reden is het OM van mening dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan het heimelijk meeluisteren of opnemen van gesprekken in publieke ruimten. En juist met de motivering van het OM snap ik niet dat die kan worden afgekocht met slechts 30.000 euro.

Het komt regelmatig voor dat vertrouwelijke informatie uitlekt. Veelal brengt dit grote reputatieschade (voor personen of organisaties) met zich mee, staan relaties op het spel en zijn de financiële en/of andere schadelijke gevolgen nauwelijks te overzien. Het beroepsgeheim beoogt patiënten er van te verzekeren dat de relatie met hun arts vertrouwelijk blijft. Door niet te hoeven vrezen voor openbaarmaking van hun medische dossier blijft de drempel voor burgers om naar een arts te gaan zo laag mogelijk. De minister van VWS heeft begin dit jaar nog duidelijk gesteld dat artsen alleen hun medisch beroepsgeheim mogen doorbreken bij het afwenden van gevaar, zoals bij het drama in Alphen aan de Rijn aan de orde was. En ook bij fraude ziet Schippers zich gedwongen de mogelijkheden van schending wel te verruimen. Volgens de bewindsvrouw kunnen frauderende zorgverleners nu het beroepsgeheim misbruiken om fraude te verbergen.  Maar de kwestie met Eyeworks en het VUmc is van een hele andere orde.

geef geld krijg geldGrootschalige fraude ondermijnt het vertrouwen in de integriteit van de beroepsgroep en kan de toegankelijkheid, de kwaliteit en de betaalbaarheid van zorg in gevaar brengen.” Want als bijvoorbeeld UWV-verzekeringsartsen hun beroepsgeheim doorbreken kunnen zij tuchtrechtelijk vervolgd te worden zelfs als zij vermoedens van fraude melden.

Het VUmc heeft vorig jaar uit eigen intern onderzoek geconcludeerd dat er fouten zijn gemaakt bij het project “24 uur tussen leven en dood. De kwestie leidde tot grote maatschappelijke onrust maar of het OM met die boete van slechts 30.000 en 20.000 euro ook  rekenschap van hebben geven?  Ik vind van niet! Uw en mijn medische gegevens zouden minimaal het dertigvoudige waard moeten zijn om misbruik ervan onaantrekkelijk te maken.

Lees hier het volledige persbericht die het OM heeft uitgestuurd.

Janine Budding, Redactie MedicalFacts

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen