Prof. dr. Chris van Weel voorzitter Wetenschappelijke Raad GFZ Mediq Apotheken

Array

image001Gerben Klein Nulent, groepsdirecteur Apotheken Nederland en Internationaal, heeft de Wetenschappelijke Raad GFZ geïnstalleerd. De Wetenschappelijke Raad adviseert Mediq Apotheken over de inhoud van het zorgprogramma Geïntegreerde Farmaceutische Zorg (GFZ).

Het GFZ programma geeft in één oogopslag en volledig geautomatiseerd inzicht of het geneesmiddelgebruik geoptimaliseerd kan worden. Huisarts en apotheker kijken samen of de farmaceutische behandeling aan de meest recente richtlijnen en wetenschappelijke inzichten voldoet en of de patiënt de medicatie op de juiste manier inneemt (therapietrouw). Daarnaast kijkt het GFZ programma kritisch naar de kosten en de kwaliteit van de farmaceutische zorg. GFZ is inmiddels geïmplementeerd bij 245 Mediq Apotheken. Van 2,5 miljoen patiënten is medicatie gecontroleerd, bij 81.000 patiënten is medicatiegebruik gewijzigd en bij 42.000 patiënten is daarmee kans op ziekenhuisopname verkleind. Bij de benoeming van de leden van de Wetenschappelijke Raad GFZ is gestreefd naar een evenwichtige verhouding tussen de diverse onderzoeksgebieden. De Wetenschappelijke Raad is een onafhankelijke raad en komt vier maal per jaar bijeen. De raad bestaat uit vier personen:

·         Prof. dr. Chris van Weel

Sinds april 2013 Professor Primary health care research Australian National University; eerder (gedurende 27 jaar) Hoogleraar Huisartsgeneeskunde Radboud Universiteit Nijmegen.

Leden:

Met expertise op het gebied van farmacologisch en geneesmiddelenonderzoek

·         Dr. Petra Denig, Universitair hoofddocent Klinische Farmacologie, Universitair Medisch Centrum Groningen;

Met expertise op het gebied van farma-economische aspecten:

·         Prof. dr. Maureen Rutten-van Mölken, Bijzonder hoogleraar Economische Evaluatie van Zorginnovaties voor chronisch zieken Instituut Beleid & Management Gezondheidszorg (iBMG) van de Faculteit der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, Erasmus Universiteit Rotterdam);

Met expertise op het gebied van farmaceutische zorg aan chronische patiënten:

·         Prof. dr. Frank Snoek, Hoogleraar Medische psychologie, Vrije Universiteit medisch centrum Amsterdam.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen