Geslaagde eerste bijeenkomst Proeftuinen Ouderenzorg

Array

ouderenzorgWat gebeurt er in de dagelijkse zorg in jouw organisatie, wat kunnen we van elkaar leren en hoe kunnen we elkaar helpen? Deze vragen vormden uitgangspunt tijdens een geslaagde eerste bijeenkomst op 2 juli 2013 van het Landelijk Leernetwerk van het project Proeftuinen Ouderenzorg.

Binnen Proeftuinen Ouderenzorg willen organisaties graag leren over de optimale mix van deskundigheidsniveaus en disciplines om goede zorg te kunnen leveren aan clienten. Van een achttal zorgorganisaties worden zogenoemde `leerateliers’ via wetenschappelijk onderzoek gevolgd in hun werkzaamheden en ontwikkelingen. Daarnaast nemen organisaties die landelijk bestuurlijk, beleidsmatig of als vertegenwoordiger actief zijn in de zorg, deel aan het project. Deze vormen samen het Landelijk Leernetwerk. Door ervaringen uit te wisselen kan men van elkaar leren maar ook faciliteren; iedere organisatie vanuit zijn eigen leervraag, perspectief en vermogen.

In dialoog
Tijdens de eerste bijeenkomst van het landelijk leernetwerk waren mensen van de leerateliers, bestuurlijke vertegenwoordiging van de zorgorganisaties en maatschappelijke stakeholders aanwezig. In drie gespreksrondes ontstonden uitvoerige dialogen waarin de deelnemers elkaar inspireerden, ervaringen uitwisselden en matches ontstonden op basis van hetgeen deelnemers willen leren en wat zij kunnen faciliteren. Er was veel herkenning rondom gezamenlijke thema’s en vraagstukken waar de zorg vandaag de dag voor staat. Er is een eerste stap gezet in de gezamenlijke zoektocht naar antwoorden op deze vraagstukken en de deelnemers hebben de intentie uitgesproken dat ze graag vervolg willen geven om hierover met elkaar in gesprek te gaan; op 5 november 2013 is de volgende bijeenkomst van het landelijk leernetwerk.

Zorgvernieuwing
Als deelnemer hoopt V&VN input te krijgen om samen met het veld de beroepsprofielen verder uit te werken. Wat is op welk niveau nodig? Daarnaast wil V&VN meer input, inzicht en kennis verkrijgen ten behoeve van de ontwikkeling van Excellente Zorg en leren over de betekenis van zorgvernieuwing voor zorgberoepen en voor V&VN.

Het project is een initiatief van V&VN en VWS stelt de financiele middelen beschikbaar. V&VN is daarmee ook een van de deelnemers van het project. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het NIVEL; Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg.

Er is een digitale nieuwsbrief om deelnemende organisaties en geinteresseerden op de hoogte te houden van het project. Aanmelden voor deze nieuwsbrief kan via Danielle van der Schilden (V&VN) [email protected] o.v.v. “aanmelden nieuwsbrief Proeftuinen Ouderenzorg”. De websitewww.proeftuinenouderenzorg.nl is in ontwikkeling.

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen