Wemos pleit voor verantwoorde werving van zorgpersoneel
ArrayAls er niets verandert, zal een miljard mensen wereldwijd nooit een zorgverlener zien. Dat is een op de zeven mensen. Wemos cooerdineert het project ‘Health workers for all and all for health workers’, een initiatief van negen maatschappelijke organisaties in Europa. Doel is vanuit hier bijdragen aan een duurzaam zorgpersoneelsbestand wereldwijd.
Meer dan vijftig landen, in met name Afrika en Zuid-Azie, kampen met een tekort aan zorgpersoneel. Ook in Europa groeit de vraag naar zorgverleners. Door de vergrijzing hebben we steeds meer langdurige zorg nodig. In Nederland trekt de regering minder geld uit voor de ouderenzorg en draagt een deel van de verantwoordelijkheid rondom de thuiszorg over aan gemeenten, die ook weer bezuinigen. Daarmee gaan op termijn 83.000 banen in de zorg verloren, zegt Actiz, de organisatie van zorgondernemers.
Wemos is bang dat er door deze ontslagen een gat ontstaat tussen vraag en aanbod. Er is een toenemende trend waar te nemen waarbij wervingsbureaus in dit gat springen en buitenlandse verzorgenden en verpleegkundigen werven.
Deze buitenlandse werving kan kwalijke gevolgen hebben. Zo kan er sprake zijn van een schending van de rechten en belangen van de individuele buitenlandse zorgverlener. En als het land van herkomst zelf ook kampt met een tekort aan zorgpersoneel, kan de migratie van de zorgverlener het gezondheidssysteem daar nog verder verzwakken.
Wemos pleit voor nationale maatregelen die voorkomen dat er onverantwoorde werving van zorgpersoneel plaatsvindt. Daarom stelt Wemos voor om het Nederlandse wervingsbeleid aan te laten sluiten bij de internationale gedragscode van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het realiseren van een zelfvoorzienend nationaal personeelsbestand in de zorg is daarvan een belangrijk uitgangspunt. Op deze manier dragen wij in Nederland nooit onbedoeld bij aan tekorten elders.
Bron: Nieuwsbank.nl