Tweederde werknemers wil jaarlijkse gezondheidscheck

Array

gezondheidscheckTwee op de drie werknemers staat open voor een jaarlijkse gezondheidscheck. De helft van de werknemers staat open voor een jaarlijks inzetbaarheidsgesprek, waarbij wordt bepaald of je nog voldoende fit bent om je huidige werk te kunnen doen. Dit blijkt uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Beeld: Arboportaal SZWOp dit moment krijgt twintig procent van de werknemers al een jaarlijkse gezondheidscheck door hun werkgever aangeboden. Vooral lager opgeleiden staan open voor een jaarlijkse gezondheidscheck, 73 procent, zij hebben vaak een beroep waarbij ze lichamelijk zwaar werk doen en geven aan dat ze dit om gezondheidstechnische redenen niet tot hun AOW gerechtigde leeftijd vol kunnen houden.

Risico’s
Arboverpleegkundigen zijn in organisaties vaak nauw betrokken bij het opzetten, cooerdineren en uitvoeren van dergelijke gezondheidschecks. Zij kunnen zich voorstellen dat werknemers een jaarlijkse controle op prijs stellen. Toch geloven zij meer in preventief onderzoek en periodieke monitoring, dat zich toespitst op de risico’s die werknemers tijdens hun werkzaamheden kunnen lopen, in een bredere context. Gerard Michorius, voorzitter van de Beroepsorganisatie Arboverpleegkunde (BAV): `De Arbo-wet verplicht werkgevers tot het hebben van een actuele Risico Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E), waarin de risico’s voor werknemers in beeld zijn gebracht.

Op basis van die risico’s moet je als werkgever enerzijds beleid opstellen om die risico’s te elimineren of de schade ervan te beperken, anderzijds moet je een preventief medisch onderzoek aanbieden om de gezondheidseffecten van die risico’s bij je werknemers te kunnen inventariseren. Ook dat geeft weer handvatten voor het verbeteren van de arbeidsomstandigheden, en daarnaast de mogelijkheid je werknemers te adviseren over hun gezondheid in relatie tot het werk. Dit kan ook op gebied vanlifestyle en duurzame inzetbaarheid in relatie tot leeftijdsbewust beleid zijn. Zo’n onderzoek ziet er anders uit als je meer fysiek werk verricht of met gevaarlijke stoffen werkt, dan als je bijvoorbeeld beeldschermwerk doet. Als arboverpleegkundigen zien wij dat zo’n specifiek onderzoek, geplaatst in deze context, meer oplevert voor zowel werkgevers als werknemers’. De BAV sluit zich in 2013 aan bij V&VN.

‘Arboverpleegkundigen sluiten zich aan bij V&VN’

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen