Publicatie in Nature Medicine: Rev-erb-a herstelt mitochondriele capaciteit van spieren

Array

spierenOnderzoekers van het Franse instituut Inserm (Lille) hebben in samenwerking met wetenschappers van de Universiteit Maastricht (NUTRIM) aangetoond dat het eiwit Rev-erb-a de spierfunctie bij muizen kan verbeteren. De resultaten van deze studie zijn relevant voor de ontwikkeling van nieuwe farmacologische strategieen bij de behandeling van metabole ziekten zoals type 2 diabetes en bij aandoeningen die gepaard gaan met verminderde spierfunctie (myopathieen). De resultaten van dit onderzoek zijn op 14 juli online gepubliceerd door het tijdschrift Nature Medicine.

Er zijn twee soorten spieren: spieren die worden gebruikt tijdens langdurige inspanning (marathon-type) en die worden gebruikt tijdens korte intense inspanningen (sprint-type). De onderzoekers richtten zich in deze studie op het eerste type spieren, die hun energie met name halen uit de verbranding van vetzuren. Deze spiercellen zijn rijk aan , kleine cellulaire structuren die energie produceren uit zuurstof.

Deze studie toont aan dat Rev-erb-a, een zogenaamde transcriptiefactor die genen reguleert, de activiteit van de mitochondrien in de skeletspieren regelt. Volgens de onderzoekers is dit met name het geval bij spiercellen die veel mitochondrien bevatten, ook in de spieren die worden gebruikt voor langdurige inspanningen. “Muizen met Rev-erb-a deficientie hebben een verminderde inspanningscapaciteit”, aldus Helene Duez (Inserm). “Hun mitochondrien zijn abnormaal. In tegenstelling tot muizen met overexpressie van het Rev-erb-a gen, hun prestaties verbeteren juist bij duurinspanning.”

Van Rev-erb-a was al bekend dat het een rol speelt bij de regulatie van genen betrokken bij het metabolisme van vetzuren en glucose, de vorming van vetweefsel en de werking van de biologische klok. Volgens de onderzoekers biedt hun ontdekking toekomstperspectieven voor de regulatie van metabole ziekten zoals diabetes. Rev-erb-a kan bijvoorbeeld helpen om de biologische klok te synchroniseren, die vaak verstoord is bij diabetes type 2, en de werking van mitochondrien te verbeteren. De Maastrichtse onderzoekers Prof. Hesselink en Schrauwen van NUTRIM toonden eerder aan dat de werking bij mitochondrien verstoord is bij mensen met type 2 diabetes. “We zullen nu in samenwerking met Lille verder gaan onderzoeken of deze bevindingen inderdaad relevant zijn voor mensen met type 2 diabetes”.

Volledige titel van de publicatie: Estelle Woldt, Yasmine Sebti, Laura A. Solt, Christian Duhem, Steve Lancel, Jerome Eeckhoute, Matthijs K.C. Hesselink, Charlotte Paquet, Stephane Delhaye, Youseung Shin, Theodore M. Kamenecka, Gert Schaart, Philippe Lefebvre, Remi Neviere, Thomas P. Burris,

Patrick Schrauwen, Bart Staels, Helene Duez, Rev-erb-a modulates skeletal muscle oxidative capacity by regulating mitochondrial biogenesis and autophagy, Nature Medicine, July 2013.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen