Borstkankerziekenhuis breidt uit met drie specialisten

Array

Borstkankerziekenhuis breidt uit met drie specialisten: plastisch chirurg, internist-oncoloog en mammaradioloog
Het medisch team van het eerste borstkankerziekenhuis van Nederland, het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven, is uitgebreid met drie specialisten. Plastisch chirurg Danielle Derks is per 1 juni gestart en is specialist op het gebied van borstreconstructie. Met de komst van Anja Timmer-Bonte, eerder internist-oncoloog in het UMCN St Radboud en o.a opleider medische oncologie, per 1 juli zijn er nu twee internist-oncologen in het ziekenhuis. Hanneke Toonen verbindt zich vanaf deze zomer full time als mammaradioloog aan het Alexander Monro Ziekenhuis en komt ook van het Radboud Ziekenhuis. In totaal werken er nu 18 medisch specialisten in het borstkankerziekenhuis.

clickBelang borstkankerziekenhuis
‘De artsen die hier komen werken, stellen samenwerking rond de patiënt en verregaande kwaliteit van zorg nadrukkelijk voorop. Ons gezamenlijke uitgangspunt is dat borstkankerzorg in Nederland op zich goed geregeld is, maar in onze ogen nog beter, sneller en persoonlijker kan. Op maat, volledig rondom de patiënt georganiseerd. Daarom bundelen wij krachten in één ziekenhuis, waarin alle medisch specialisten, verpleegkundigen en laboranten samenwerken in een multidisciplinair team dat zich alleen maar richt op borstkanker,’ aldus Jan van Bodegom, chirurg en oprichter van het ziekenhuis.

Anja Timmer-Bonte, internist-oncoloog: ‘Met veel plezier en voldoening oefende ik de afgelopen jaren mijn vak in de volle breedte in een groot ziekenhuis uit. De ontwikkelingen in de interne oncologie gaan momenteel razendsnel en vragen om verdergaande specialisatie. Op dit moment zie je in de reguliere ziekenhuizen centralisatie van zorg, maar in mijn ogen is dit alleen niet voldoende. Ook de organisatie van zorg in een ziekenhuis moet anders, juist bij een ziekte als (borst)kanker. Vandaar mijn overstap naar het Alexander Monro.’ Timmer promoveerde in 2008 op het voorkomen van bijwerkingen van chemotherapie; haar proefschrift is destijds uitgeroepen tot proefschrift van het jaar door de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie en kreeg de Vera Bonta-prijs 2009.

Danielle Derks, plastisch chirurg: Een plastisch chirurg is opgeleid om functionaliteit en vorm, daar waar mogelijk, te herstellen. Als arts ben ik altijd voorstander geweest om in een multidisciplinair team de patiënt voorop te zetten. Het Alexander Monro Ziekenhuis is voor mij het uitgelezen ziekenhuis om echt samen met de patiënt het uiterste uit mijn vak te halen.’ Zie ook http://www.rtl.nl/gezondheid/demedischspecialist/specialisten/

Hanneke Toonen, mammaradioloog: ‘De angst voor mammacarcinoom is vaak groot bij een voelbare afwijking in de borst. Gelukkig berust het merendeel van deze afwijkingen op een goedaardige entiteit. Met de moderne beeldvormende technieken die we tot onze beschikking hebben kunnen we vaak snel meer duidelijkheid geven over de aard van de afwijking. Hierbij vind ik het belangrijk dat de patiënt in kwestie naar huis gaat met het gevoel dat er met aandacht naar de klacht is geluisterd en gericht naar de afwijking is gekeken. Het is prettig om te kunnen werken met een kleinschalig multidisciplinair team bestaande uit professionals met ruime ervaring in de borstkankerzorg.’

Opzet borstkankerziekenhuis
Het medisch team bestaat uit oncologisch chirurgen, internist-oncologen, plastische chirurgen, mammaradiologen, radiotherapeut-oncologen, pathologen, anesthesiologen, nucleair geneeskundigen, laboranten en mammacare-verpleegkundigen. Ook seksuologie, psychologie, fysiotherapie en maatschappelijk werk zijn onderdeel van het behandelteam. Klinische farmacie, palliatieve zorg, nucleaire diagnostiek en klinische genetica zijn allemaal in huis. De opzet van het ziekenhuis is onder meer gebaseerd op veel interviews met borstkankerpatiënten. Een patiëntvriendelijke gastvrije omgeving en extreem korte wachttijden zijn resultaten daarvan. Het Alexander Monro Ziekenhuis levert verzekerde zorg, werkt met de modernste methodes en apparatuur en voldoet – meer dan – aan de kwaliteitsnormen van de BVN en SONCOS. Het Alexander Monro Ziekenhuis heeft intensieve samenwerking met ziekenhuizen en instanties. Sinds de start half april zijn er al ruim 215 patiënten (peildatum 1 juli) geweest: zij geven het ziekenhuis gemiddeld een 9 in de tevredenheidspeiling. Het ziekenhuis verwacht 2.000 nieuwe borstkankerpatiënten per jaar te zien.

Slimme werkstroom en nieuwste apparatuur altijd beschikbaar
Spreekkamers en diagnostiek zijn op een logische manier aan elkaar verbonden zodat gesprekken in elkaar overvloeien en de patiënt niet van de ene naar de andere plek gaat. Alexander Monro Ziekenhuis maakt gebruik van de nieuwste behandelmethodes en apparatuur zoals de 3Tesla MRI van Siemens. Omdat deze MRI 100% beschikbaar is voor borstkankerdiagnostiek, zijn er geen wachttijden. Het ziekenhuis werkt ook met een 3D-echografiesysteem en een 3D-tomosynthese mammograaf. De artsen kunnen, bij indicatie, ongelimiteerd gebruik maken van de beeldvormende apparatuur en daardoor nauwkeuriger werken. En niemand wacht langer dan nodig is.

Bron: Alexander Monro Ziekenhuis
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen