Akkoord herstelt solidariteit in de zorg niet

Array

vergoeding-zorgverzekering-200x183`De zorgdeal die vandaag bekend is geworden is een gemiste kans om de solidariteit in de zorg te herstellen.’ Dat zegt SP-Kamerlid Henk van Gerven. Op het basispakket wordt weer 300 miljoen bezuinigd en de marktwerking in de zorg – de hoofdverantwoordelijke voor de grote kostenstijgingen en toenemende bureaucratie – wordt niet aangepakt. De macht van de private zorgverzekeraars zal verder toenemen en het eigen risico van 350 euro wordt niet verlaagd of afgeschaft. Positief zijn de extra investeringen in de huisartsenzorg, waardoor mensen minder snel naar het ziekenhuis hoeven en de gemaakte afspraken over het verbeteren van de kwaliteit.

In het akkoord wordt veel nadruk gelegd op verbetering van de kwaliteit in de zorg. Henk van Gerven: `Het is een goed dat er scherper wordt gekeken naar de verschillen tussen artsen in de behandeling die zij kiezen. Grote verschillen kunnen wijzen op minder kwaliteit en dat moet verbeteren.’ De voorgestelde plannen laten echter een groot aantal problemen in de zorg ongemoeid.

Specialisten mogen vrije ondernemers blijven en het private karakter van de zorgverzekeraars blijft overeind. Onduidelijk is in hoeverre de winsten van zorgverzekeraars – in 2012 1,4 miljard euro – worden afgeroomd. Van Gerven: `En de patient blijft het kind van de rekening. Naast het verkleinen van het basispakket wordt de aanspraak op zorg sterk beperkt. Daardoor wordt het nog moeilijker om voor een noodzakelijke behandeling in aanmerking te komen.’

Vandaag werd bekend dat ruim 200 mensen van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis hun baan verliezen en bij zorginstelling de Opbouw 800 tot 1200 banen verdwijnen. Van Gerven: `De zorgverschraling wordt met dit akkoord niet gestopt en als de zorgverzekeraars het nog meer voor het zeggen krijgen zullen zorginstellingen failliet gaan en zal de schaalvergroting verder doorzetten.’
Bron:Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen