ondernemingsraad en een cliëntenraad hebben vertrouwen in directie Emergis verloren

0
369

De ondernemingsraad en een cliëntenraad van Emergis, de instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Zeeland, heeft het vertrouwen opgezegd in de directie. Het is ze in het verkeerde keelgat geschoten dat de directie ‘op eigen houtje samenwerkt en contracten afsluit’ met collega-instelling Parnassia-Bavo. Naast de ondernemingsraad heeft ook een van de cliëntenraden van Emergis het vertrouwen opgezegd in de raad van bestuur van deze instelling voor geestelijke gezondheidszorg. De cliëntenraad van de hoofdlocatie in Kloetinge -de locatieraad- heeft dinsdagmiddag een brief naar buiten gebracht, die enkele weken geleden is verstuurd aan de Raad van Bestuur van Emergis. De raad verwijt de voorzitter van de Raad van Bestuur Leen van Leersum daarin zijn eigen zin door te voeren en een angstcultuur te creëren.
wantrouwenHet conflict spitst zich toe op het besluit van Van Leersum om met E-Health van de Parnassia Bavo groep in zee te gaan. Van Leersum heeft daarbij geen advies gevraagd bij de centrale cliëntenraad van Emergis, terwijl dit onderwerp wel adviesplichtig is. Volgens de cliëntenraad raakt het immers het belang van cliënten en moeten zij met E-Health aan de slag. De cliëntenraad zegt niet te verwachten dat het besluit bij de evaluatie na een jaar weer zal worden teruggedraaid.

De OR staat al langer argwanend tegenover de samenwerking met Parnassio-Bavo in Zuid-Holland. Een fusie werd eerder door de ondernemingsraad afgewezen. De OR vreest dat Emergis ondergesneeuwd raakt bij het veel grotere Parnassia-Bavo en dat daardoor veel banen in Zeeland verloren zouden gaan. Van Leersum wil nog niet reageren in pers. Hij zegt eerst in gesprek te gaan met de locatieraad die de brief heeft opgesteld.
Bij Emergis werken 1400 mensen. De Zeeuwse instelling behandelt ieder jaar zo’n 11.000 patiënten met psychische problemen of een verslaving.