Oproep aan alle basisscholen voor Landelijke Hoofdluismeting 2013

Array

Veel hoofdluis na vakantie: 88% van alle scholen controleert
Amstelveen, Na Zuid-Nederland maken nu ook de regio’s Noord en Midden zich op voor een nieuw schooljaar. Voor ouders en scholen neemt de start van een nieuw jaar vaak een hoop voorbereiding met zich mee. Zo staat er voor veel scholen een grote hoofdluiscontrole op de planning. Want wat blijkt? Na een vakantie is het vaak raak en wordt er relatief veel hoofdluis geconstateerd bij basisschoolleerlingen. Dit komt met name door een beperkte controle op hoofdluis tijdens de vakantie. 88% van de scholen zegt haar leerlingen na iedere schoolvakantie op hoofdluis te controleren. Ondanks dat het merendeel van deze scholen ouders actief vraagt om thuis ook regelmatig te controleren, treft maar 21% van de ouders voldoende maatregelen, aldus de scholen.1 Prioderm initieert in augustus en september de Landelijke Hoofdluismeting 2013 en roept alle scholen van Nederland op om deel te nemen. De meting moet een indicatie geven van het aantal hoofdluisbesmettingen in Nederland.
hoofdluisHet is lastig te zeggen hoeveel hoofdluis er precies in Nederland is. Volgens cijfers uit 2010 hebben jaarlijks 200.000 tot 250.000 basisschoolleerlingen hoofdluis.2 Het komt meestal voor bij jonge kinderen, omdat zij vaak met de hoofden dichtbij elkaar zitten, een hoofdluis loopt dan makkelijk over. Ondanks dat hoofdluis iedereen kan overkomen en inmiddels 97% van de scholen een hoofdluisprotocol hanteert1, heerst er helaas nog steeds schaamte en onwetendheid rondom dit onderwerp. Scholen kunnen zich online aanmelden voor deelname aan de Landelijke Hoofdluismeting 2013, via prioderm.nl/hoofdluismeting.  Het resultaat van de meting wordt ook (anoniem) verwerkt op luizenradar.nl.

Goed hoofdluisbeleid is wekelijks controleren
Volgens het advies voor een goed hoofdluisbeleid moeten kinderen wekelijks gecontroleerd worden op hoofdluis (met behulp van een stof- of luizenkam).2 Bijna tweederde van de scholen is van mening dat, naast ouders, óók scholen hun verantwoordelijkheid moeten nemen om het hoofdluisprobleem aan te pakken. Ondanks deze mening en het feit dat de meeste scholen standaard controleren na een schoolvakantie, is het voor slechts 4% van de basisscholen praktisch haalbaar om leerlingen wekelijks te controleren op hoofdluis.1 Basisscholen kunnen dus niet zonder een actieve rol van ouders om een hoofdluisbesmetting op school te voorkomen.

Hoofdluis behandelen: 2 methoden
65% van de scholen vraagt ouders hun (kind)eren direct op te komen halen als er bij het kind hoofdluis is geconstateerd.1 Hoofdluis is erg besmettelijk en moet dan ook snel behandeld worden. Er zijn twee methoden om hoofdluis te behandelen.2 Je kunt 14 dagen dagelijks kammen met een fijne kam, de zogeheten netenkam. Als dat onvoldoende resultaat oplevert, of praktisch niet haalbaar is, kan het kammen ondersteund worden met een hoofdluismiddel. Volgens het RIVM is het bij een besmetting niet langer meer nodig kleding, meubels, knuffels, beddengoed, etc. te reinigen.

Luizenradar geeft actuele hoofdluisinformatie
Bij een hoofdluisbesmetting is het raadzaam om de omgeving in te lichten, zoals de school en ouders van vriendjes en vriendinnetjes in de buurt. De school en andere ouders kunnen dan eventueel direct maatregelen nemen, zoals een extra controle. Op deze manier hoeft een besmetting niet te leiden tot een uitbraak. Op de website luizenradar.nl kunnen ouders (anoniem) een melding maken van een hoofdluisbesmetting, zodat scholen en andere ouders in de buurt gewaarschuwd kunnen worden. Luizenradar geeft per postcodegebied een indicatie van het aantal hoofdluisbesmettingen. Op de website kunnen ouders en scholen ook terecht voor handige tips om hoofdluis te voorkomen en behandelen, zoals kaminstructies.

Bronvermelding
1. Prioderm (Meda Pharma B.V.) vroeg in januari 2013 ruim 70 Nederlandse basisscholen naar hun hoofdluisbeleid.
2. RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen