Nieuwe schizofreniegenen ontdekt

Array

Een internationale groep wetenschappers waaronder Guus Smit, Matthijs Verhage en Danielle Posthuma van de VU hebben 22 genen in kaart gebracht die te maken hebben met schizofrenie, waarvan 13 genen nog niet eerder bekend waren.

Het is de grootste studie naar de genetica van schizofrenie tot nu toe, waarbij alle genen in het genoom zijn onderzocht op hun mogelijke verband met schizofrenie. De resultaten zijn verschenen in Nature Genetics.

Schizofrenie is een ernstige psychiatrische aandoening met een grote ziektelast, zowel voor de patiënt als voor zijn of haar directe omgeving en de samenleving als geheel. dna2Uit onderzoek is gebleken dat schizofrenie deels erfelijk is, maar het is niet bekend hoe groot het erfelijke aandeel precies is en welke genen een rol spelen. Meer kennis over de genetische oorzaak van schizofrenie kan inzicht geven in mogelijke nieuwe behandelmethoden.

“Deze studie is een belangrijke mijlpaal in de zoektocht naar risicofactoren voor schizofrenie,” zegt VU-hoogleraar Danielle Posthuma. De wetenschappers denken dat het risico op schizofrenie door vele duizenden variaties in genen wordt beïnvloed. Desondanks vermoeden ze dat de aandoening veroorzaakt wordt door een of enkele processen die misgaan in de hersenen. Posthuma: “Voor het eerst hebben we aangetoond dat verschillende genen die allemaal betrokken zijn bij calcium processen in de hersenen een belangrijke rol spelen in schizofrenie.”

“Calcium zet het versturen van alle chemische signalen in de hersenen in gang”, legt VU hoogleraar Matthijs Verhage uit. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen welke rol calcium precies speelt in het ontstaan van de aandoening.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen