Bestuur Inspire2Live treedt af om ophef uitgaven

Array

geek krijf geldHet bestuur van de stichting Inspire2Live treedt op termijn af vanwege de commotie over het uitgavenpatroon van de organisatie. De bestuursleden stelden zondagavond in een verklaring dat alle ophef schade berokkent aan de initiatieven van de stichting, die als hoofddoel heeft de ziekte kanker binnen tien jaar ”onder controle te krijgen”.

Het bestuur treedt zo snel mogelijk af, maar zal de komende tijd wel lopende zaken blijven afhandelen omdat een voltallig nieuw bestuur ”niet direct voorhanden is”.

”Zonder op enige wijze hiermee een “schuldigverklaring” te tekenen, is het bestuur van Inspire2Live tot de slotsom gekomen dat haar activiteiten en naam dermate beschadigd zijn dat van een volledig herstel op geen enkele manier meer sprake kan zijn”, zo staat in de verklaring.

Subsidiegeld
KWF Kankerbestrijding wil het subsidiegeld dat nog niet besteed is door de stichting Inspire2Live terug hebben. Dat laat de organisatie maandag weten na de bekendmaking van het aftreden van het bestuur van Inspire2Live.

Van de subsidie van 3 miljoen euro die KWF Kankerbestrijding beschikbaar stelde voor het project Understanding Live, is tot dusverre 1,6 miljoen betaald aan Inspire2Live. De resterende 1,4 miljoen euro wordt niet overgemaakt, aldus KWF, dat het nog niet uitgegeven deel van het subsidiegeld terugvordert.

KWF zegt de ontwikkelingen te betreuren. “Dit is in de eerste plaats slecht voor de patiënten die hopen op een grotere overlevingskans en een betere kwaliteit van leven”, aldus de organisatie.

“Wij begrijpen dat deze incidenten, door wie dan ook veroorzaakt, vraagtekens oproepen bij mensen die zich vrijwillig inzetten voor kankerbestrijding. Maar wij vertrouwen er op dat een traditie van bijna 65 jaar collecteren niet wezenlijk te lijden zal hebben van dit incident. Vooral omdat er geen relatie is tussen de besteding van collectegelden en de besteding van Alpe d’HuZes-gelden.”

Management fees
Toen bleek dat oprichter Coen van Veenendaal ruim twee ton had gedeclareerd voor werkzaamheden in 2010 en 2011, volgde een storm van kritiek. Van Veendendaal legde in een interview uit dat hij zeer veel tijd aan zijn werk voor de stichting besteedde en het geld daarom nodig had. Wel erkende hij dat hij ”beter had moeten weten”.

Het programma Nieuwsuur meldde vervolgens vrijdag op basis van onderzoek dat Inspire2Live slechts een klein deel van het geld dat de stichting heeft ingezameld, daadwerkelijk aan onderzoek naar kanker heeft gespendeerd.

Van de 5 miljoen euro waar Inspire2Live over beschikt zou 1,6 miljoen zijn uitgegeven. Slechts 200.000 euro zou aan wetenschappelijk onderzoek zijn gespendeerd. De overige 1,4 miljoen euro zou zijn opgegaan aan ‘management fees’, reizen en congressen. Het geld was afkomstig uit het fonds van Alpe d’Huzes.

Onderzoekers vertelden Nieuwsuur dat zij van oprichters Peter Kapitein en Coen van Veenendaal te horen hadden  gekregen dat geld geen probleem was en dat Inspire2Live genoeg had voor baanbrekend onderzoek: wel 300 miljoen.

Inspire2Live stelde in een reactie dat wel degelijk miljoenen waren gereserveerd voor onderzoek. Het geld was weliswaar nog niet uitgegeven, maar wel op papier verdeeld.

De twee stichtingen worden op termijn van elkaar gescheiden, zo werd vorige week bekend.

Bron: NU.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen