Terugblik op Summerschool 2013

Array

zomerOp 31 juli en 8 augustus 2013 was het weer zover: voor de achtste keer organiseerde de Huisartsopleiding Utrecht met en voor alle aios de jaarlijkse Summerschool. Dit jaar waren de thema’s “Dokter in de Stad” en “De Dorpsdokter”.
Op 31 juli werd de aftrap gemaakt met “Dokter in de Stad”. Roger Damoiseaux, hoofd van de Huisartsopleiding, opende de Summerschool met een korte maar krachtige lezing. Zijn boodschap was: uiteindelijk doet het er niet toe of je als huisarts in de stad werkt of op het platteland, er zijn meer overeenkomsten dan verschillen in het werk. Het gaat erom wat je er zelf van maakt!

De plenaire opening werd gehouden door Ulrich Oron van “Quotation training en advies”. Hij nam de aios mee in de geldstromen en organisatie van het Nederlandse zorgstelsel en opende vele ogen. We mogen trots zijn dat wij als huisartsen slechts enkele luttele procenten van de totale (enorme) zorgkosten voor onze rekening nemen met onze doelmatige manier van werken!

Hierna volgden de workshops met als thema’ s: transculturele psychiatrie, duikgeneeskunde, dermatologie van de donkere huid, het SOA consult, haptonomie en drugsverslaving. Van elke workshop werd een leerpunt meegenomen naar de plenaire afsluiting. Aanvankelijk wat onwennig, maar al snel helemaal opgaand in de verschillende theatervormen, kregen de aios onder leiding van Kees Deenik van het HoutenBeenTheater een stoomcursus “beelden maken”. De belangrijkste leerpunten van de dag werden zo door henzelf getoond en door anderen geïnterpreteerd. Dit leverde een hilarisch doch ook zeer leerzaam schouwspel op waarbij eenieder naar huis ging met niet alleen de bagage van de eigen workshops, maar ook een glimp van de leerpunten van de niet gevolgde workshops.

De post-it evaluaties op de deuren aan het einde van de dag logen er niet om: “Verrassend, leuke manier, blijft hangen!” “Leuk, boeiend met een verfrissend eind!” “Anders dan anders” “Hele leuke dag met onverwacht leuke afsluiting” “Leuke afwisseling t.o.v. normale terugkomdagen! Zeer huisartsrelevant” “Goede balans tussen vermakelijk en leerzaam. Top!”

Tijdens dag twee op 8 augustus was het de thema “De Dorpsdokter”. De plenaire opening werd verzorgd door Paulus Lips, bestuurslid van de LHV. Hij ging in op de vraag of de Dorpsdokter een uitstervend ras is of niet. De huisarts is een belangrijke voorziening op het platteland en in de stad. De komende jaren zullen de vestigingsmogelijkheden in de perifere gebieden van Nederland voor jonge huisartsen gunstiger zijn dan in de van oudsher goed bezette gebieden rond de opleidingssteden. Dus houdt een ruime blik!

De workshops rond het thema de dorpsdokter hadden als onderwerp: injectietechnieken, de apotheekhoudende huisarts, positieve psychologie, diagnostiek dichtbij, omgaan met alternatieve geneeswijzen en zoönosen in de praktijk. Er werd kennis opgesnoven, technieken geleerd en gediscussieerd over de verschillende onderwerpen.

In de plenaire afsluiting gaf TV-dokter Ted van Essen met behulp van veel videofragmenten een inkijkje in de wereld van de media en hoe je als huisarts met name op de televisie je rol kan vervullen. Met humor en zelfspot deelde hij zijn ervaringen met ons zodat de nieuwe generatie huisartsen daar zijn voordeel mee kan doen.

De Summerschool werd tenslotte onder een heerlijk zomerzonnetje afgesloten met een door de aios georganiseerde barbecue.

Dank aan iedereen die zich weer ingezet heeft om de Summerschool 2013 tot een succes te maken en tot ziens in 2014!

Bron: Julius Centrum

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen