Intensief sporten toch gezond

Array

Op het Europese Cardiologie Congres publiceerde de Parijse Cardiologieprofessor Xavier Jouven vanochtend de conclusies van zijn onderzoek naar het sterftecijfer van Franse deelnemers van de Tour versus niet-fietsende landgenoten. Wat blijkt? Tour de France renners kennen een sterftecijfer dat liefst 41 procent lager ligt dan het Franse gemiddelde. Nog beter zelfs, zij leven gemiddeld zes jaren langer dan hun landgenoten! Slechts in één enkele statistiek komen ze net boven het gemiddelde drijven; trauma-gerelateerde sterfgevallen. Niet gek, als men bedenkt dat renners het merendeel van hun actieve leven op hoge snelheid tussen auto’s door zoeven en afdalingen met 90 kilometer per uur.

De Tour de France wordt door velen beschouwd als de zwaarste duurrace ter wereld. Drie weken lang fietsen de renners gemiddeld 200 kilometer per dag, waarbij slechts twee rustdagen geboden worden om het lichaam te laten herstellen. wielrennenEn de Franse variant is vaak slechts een race uit een druk gevuld jaarschema. Instinctief doet dit het vermoeden rijzen dat deze roofbouw op het lichaam van toprenners negatieve gevolgen heeft voor hun gezondheid. Het tegendeel blijkt echter waar.

Jouven’s conclusie lijkt wellicht een geestig weetje over de Tour, maar heeft verstrekkende gevolgen voor de stand van de wetenschap over het effect van duursporten op het menselijk lichaam. De communis opinio is nog altijd dat fysieke activiteit op een normaal tot semi-intensief niveau gezond is voor het lichaam, maar dat overmatig intensieve sporten ook schadelijke gevolgen kunnen hebben.  Hoewel Jouven geen conclusies trekt over bijvoorbeeld slijtage aan spieren en gewrichten, toont hij wel duidelijk aan dat professioneel duursport beoefenen positieve effecten heeft op de gezondheid van het lichaam.

Enkele onderzoekscijfers
Onderzoek werd uitgevoerd onder 786 Franse wielrenners die minstens een keer deel hadden genomen aan de Tour de France tussen 1947 en 2012, en ze werden vergeleken met de algemene Franse mannelijke bevolking van dezelfde leeftijd. De studie wees uit dat van de 786 renners, 208 (26 %) was overleden op 1 september 2012 – een SMR van 0,59 en een sterftecijfer dat 41 % lager is dan gemiddeld, zei Dr Jouven. De twee voornaamste doodsoorzaken voor wielrenners waren neoplasma (32,2%) en cardiovasculaire ziekten (29%), die beiden minder vaak voorkwamen dan onder het ‘gewone’ publiek (SMR’s van respectievelijk 0.56 en 0.67). In de kanker gerelateerde sterfgevallen zijn de voornaamste diagnoses spijsvertering (35%), long (22%) en prostaat (7%). De derde categorie betrof ‘extern’ (meestal trauma gerelateerd) waarbij de SMR 1.06 betrof, ongeveer gelijk aan het gemiddelde.

Belangrijk is op te merken dat topsporters altijd een medisch keuring ondergaan waardoor erfelijke en bestaande hart- en vaatziekten worden opgespoord. Van de onderzochte groep wielrenners val dus te verwachten dat zij geen onderliggend erfelijk hartfalen hadden. Dit geldt niet voor de controlegroep die bestond uit mannen die niet aan topsport deden. Ook deze studie pleit derhalve voor het doen van een medische keuring alvorens met fanatiek gaat sporten.

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen